Ook Leuven doet mee aan St. Patrick’s Day

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op 17 maart staat de wereld in het teken van de Ierse nationale feestdag St. Patrick’s Day. Niet alleen in de straten van Ierland wordt de beschermheilige uitbundig herdacht maar ook de rest van de wereld licht op in Ierlands groene kleur. In Leuven zal het Iers College die dag in het groen baden.

Tijdens deze ‘Tourism Ireland Global Greening’ worden meer dan 300 iconische locaties en UNESCO Werelderfgoederen ’s avonds verlicht om de Ierse feestdag te vieren. Ook tijdens deze 10de editie viert België mee met de greening van 10 prachtige locaties. Zo gaan onder andere de Grote Markt, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en de Anspachgalerij in Brussel, de Burg en het stadhuis in Brugge, Maasmechelen Village, de Lille Gate in Ieper, het Keltische kruis van Fontenoy (Doornik), het Belfort van Bergen ‘op groen’. In Leuven krijgt het Iers College die dag een toepasselijk groen kleurtje.

Sint Patrick

Sint Patrick is de beschermheilige van Ierland die op deze dag wordt herdacht. De festiviteiten zijn oorspronkelijk bedoeld om de heilige te eren en de komst van het Christendom te vieren. Inmiddels is de feestdag uitgegroeid tot een dag waarop de Ierse cultuur in het algemeen wordt gevierd. In Dublin en de rest van Ierland duren de Sint Patrick activiteiten zelfs meerdere dagen.

Belgische Greening

Danielle Neyts, Tourism Ireland in België, verheugt zich over het enthousiasme voor de Global Greening: “Elk jaar neemt het aantal deelnemende Belgische en buitenlandse sites toe. Dit jaar is Tourism Ireland’s Global Greening 10 jaar en in België zullen niet minder dan 10 sites zich in het groen hullen. De verlichtingen die gepland zijn in België werden verwezenlijkt dankzij het akkoord en de medewerking van de betrokken steden en dankzij de Ierse ambassade in België. Ik wil hen alvast van harte bedanken voor hun steun. De Greenings zijn de uitdrukking van de vriendschap en de samenwerking tussen de Ieren en de verschillende landen. Dit wereldwijde evenement versterkt de reputatie van Ierland en stimuleert het verlangen het eiland te ontdekken bij een groeiend aantal bezoekers. Het recordaantal bezoekers in de afgelopen jaren bewijst dat de diversificatiemarketingstrategie – waarvan Global Greening een sleutelelement is – zijn vruchten afwerpt. St. Patrick’s Day is een unieke gelegenheid om Ierland en zijn cultuur op internationaal niveau te promoten. Meer dan 70 miljoen mensen over de hele wereld zijn verbonden met Ierland. St. Patrick’s Day is een uniek moment dat hen weer verbindt met hun geschiedenis en land van herkomst.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans