Onduidelijkheid over proclamaties aan het einde van het schooljaar

afstuderen
Het einde van het schooljaar is in zicht en dat betekent ook dat de voorbereidingen voor de afstudeerceremonies langzamerhand van start gaan. Toch blijkt er bij de schooldirecties nog wat verwarring te heersen over welke coronamaatregelen nu net van toepassing zijn bij de proclamaties.

Vorig jaar was het voor veel leerlingen van het zesde middelbaar een afscheid in mineur. Na jaren op de schoolbanken moesten ze uiteindelijk genoegen nemen met een afzwaaifeest waarbij het gegeven social distancing ceremoniemeester speelde. Nu de coronacijfers in dalende lijn gaan en de beperkingen steeds soepeler worden, lijkt er voor de huidige generatie afstudeerders wel een volwaardige proclamatie mogelijk, maar veel scholen worstelen met de verwarrende coronamaatregelen.

Directeur in contact met hogerhand

Bij het GO! Atheneum De Ring in Leuven is er nog niets bekend over de afscheidsceremonie. “Er moeten nog veel knopen doorgehakt worden over de festiviteiten”, laat Nicky Helsen, opvoeder van de derde graad, weten. “Onze directeur staat in contact met hogerhand om te bekijken wat er allemaal mogelijk is, maar op dit moment is er nog niets concreet bekend.”

Vorig jaar waren bij de proclamatie op het Atheneum enkel de afstudeerders uitgenodigd. “We hebben de studenten toen samengebracht in onze grootste lokalen zodat er voldoende afstand bewaard kon worden. De ouders konden de ceremonie volgen via een livestream. Deze manier van werken bracht gemengde gevoelens met zich mee. De studenten waren enerzijds blij dat er toch nog een feest georganiseerd kon worden, maar ze misten tegelijkertijd het nauwe contact met hun klasgenoten”, gaat Helsen verder.

Afscheidsceremonie is geen prioriteit

Een gelijkaardig geluid is te horen bij het Sancta Maria Leuven. “We wachten eerst op klare richtlijnen van de stad Leuven en van hogere instanties vooraleer we onze proclamatieceremonie beginnen te plannen”, vertelt pedagogisch directeur Nadine Roman. “Momenteel is er nog te veel onduidelijkheid. Zo weten we bijvoorbeeld niet of het feest voor de laatstejaars als georganiseerd evenement beschouwd wordt of niet. Van zodra de regels helder zijn, zullen we op organisatorisch vlak serieus moeten bijschakelen, maar gelukkig kunnen we terugvallen op het draaiboek van onze vorige proclamatie. Momenteel is het niet onze hoogste prioriteit want in eerste instantie bereiden we nu examens voor, ook daarvoor moeten we alle studenten in alle veiligheid kunnen ontvangen op de campus.”

Vieringen in september

Niet alleen voor zesdejaars is dit de laatste maand op de schoolbanken, ook talloze universiteitsstudenten mogen binnenkort de deur van hun kot definitief achter zich dichttrekken. De KU Leuven laat weten dat voor de meeste studenten, met uitzondering van een kleine groep internationale studenten, de proclamatievieringen zullen plaatsvinden in september, tussen 8 september en 15 oktober afhankelijk van de opleiding en de campus. Op die manier is de kans groter dat de afstudeerders net als vanouds kunnen klinken met familie en vrienden. Het aantal gasten dat elke student mag uitnodigen hangt af van de maatregelen die tegen dan van toepassing zijn. De Leuvense universiteit benadrukt dat alle ceremonies te volgen zullen zijn via een livestream.

Tekst: Casper Stouthuysen.

Lees meer over