2 handelszaken bestaan al 90 jaar, voldoende reden om ze te huldigen: "Papa werd ooit bedreigd met een nep pistool"

90 jaar handel

Tienen bracht op dinsdag 25 april hulde aan 2 handelszaken in de stad die beiden al 90 jaar bestaan. “Mijn vader werd destijds bedreigd met een nep pistool en moest de kassa afgeven, hij ging achter de wegvluchtende dief aan”, zegt Isabelle Niclaes (53) van drogisterij Niclaes die, samen met schoenmaker overburen Den Express, in de bloemetjes werd gezet door de stad.

Isabelle is al de derde generatie die de drogisterij uitbaat. “Het was best een speciaal moment. Dat onze overburen ook net 90 jaar bestaan maakte het nog fijner. We hadden oude foto’s meegenomen en het was een trip naar het verleden, met veel emoties.”

Isabelle nam de zaak van haar moeder over in 2012, het jaar waarin haar vader overleed. “Mijn moeder besloot toen met pensioen te gaan. Niet alleen moest ze verder zonder mijn vader, haar dagelijkse werkzaamheden veranderden meteen ook. Gelukkig bleef ze boven de winkel wonen en komt ze nog regelmatig in de zaak om een babbeltje te slaan met de klanten, ik vind dat zelf ook heel gezellig.”

Lees verder onder de foto 

90 jaar handel
De huidige generaties werden in de bloemetjes gezet

Grote brand en bedreigd met nep pistool

Net als haar broers was Isabelle trouwens al vaak in de zaak aanwezig toen ze nog naar school ging. “We hebben de kennis met de paplepel meegekregen. In tegenstelling tot mijn broers was ik altijd al geïnteresseerd om de zaak op een bepaald moment verder te zetten. Toen ik 6 was, stond ik al mee in de winkel, mijn grootvader, die met pensioen was, kwam ook nog regelmatig een handje toesteken. Als kinderen speelden we er vaak verstoppertje in het magazijn. Mijn broers verstopten zich ook vaak onder de tafel om te luistervinken. Er waren ook spannende momenten, zoals de grote brand in 1977. Naast ons was er een drogisterij en op een nacht hoorde mijn grootmoeder iets. Toen ze ging kijken, sprongen de vlammen al uit het gebouw. Natuurlijk hebben we ook zeer brandbare producten, dus het was wel heel spannend. Ook de brandweermannen zijn toen nog een tijd in ons magazijn gebleven om ervoor te zorgen dat er toch maar niets ging smeulen. Een ander spannend moment was toen mijn vader beroofd werd door iemand met een nep pistool. Hij moest de kassa afgeven maar toen de dief ermee vandoor ging, liep hij die achterna. Verderop waren werkmannen aan de slag die de dief konden vatten.”

Of er een vierde generatie de zaak zal overnemen, willen we nog weten. “Ik vrees ervoor. Mijn zoon is nu 20 en hij is niet geïnteresseerd.”

Tekst: Laurien Holsbeeks