Vlaams-Brabantse bedrijven lopen digitaal achter

Voka Digihub
Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, voerde bij meer dan 900 Vlaamse ondernemingen, waarvan 90 Vlaams-Brabantse, een digitale doorlichting uit. DE resultaten zijn verrassend.

Meer dan 900 unieke Vlaamse ondernemingen, waarvan 90 Vlaams-Brabantse, namen deel aan de digitale doorlichting en boden een inkijk in hun digitale strategie. De digitale quickscan levert een beeld op van hoe digitaal matuur onze ondernemingen zijn. Uit de resultaten blijkt dat er ook in onze regio nog veel verbetering mogelijk is. De digitale maturiteit van Vlaams-Brabantse bedrijven is ondermaats: 7 op de 10 ondernemingen heeft nog steeds geen actieplan om werk te maken van de digitale transformatie. En 6 op de 10 ondernemingen heeft geen digitale beveiligingsstrategie. Daarnaast leert de recent gepubliceerde AI-barometer ons dat Vlaamse ondernemingen nog heel wat stappen kunnen zetten inzake artificiële intelligentie (AI). Drie op de vier Vlaamse bedrijven maakt geen enkel gebruik van AI-technologie.

Grotere bedrijven met meer dan 100 medewerkers scoren duidelijk beter dan kleinere. Hoe groter een onderneming, hoe meer digitalisering en artificiële intelligentie reeds ingebed zijn in de bedrijfsstrategie.

Ondernemingen in de dienstensector scoren significant beter dan bedrijven uit de maakindustrie. Dienstenleveranciers zijn doorgaans wendbaarder. Ze worden al langer geconfronteerd met klanten die op zoek zijn naar oplossingen, eerder dan naar producten, wat maakt dat ze een terugverdienmodel hebben dat zich beter leent voor digitale transformatie.