Onderzoekers KU Leuven lanceren nieuwe koffie voor 600-jarig bestaan

Naar aanleiding van haar 600-jarige bestaan lanceren onderzoekers van het KU Leuven Plant Instituut, samen met koffiebranderij Onan Koffie & Thee, de 600 Years Blend, een exclusieve koffieblend die de universiteit, haar academische erfenis en onderzoek naar duurzame koffieproductie viert.
Onderzoekers van het KU Leuven Plant Instituut en Plantentuin Meise ontwikkelden deze speciale koffie in samenwerking met Onan Koffie & Thee. Met deze blend willen ze het belang van traceerbaarheid, biodiversiteit en eerlijke handel benadrukken. De blend bevat koffiebonen uit twee regio’s die een cruciale rol spelen in het behoud en de toekomst van koffie: Ethiopië en DR Congo.
Een boontje voor (duurzame) koffie
De 600 Years Blend werd gelanceerd op 15 en 16 februari in het Instituut voor Plantkunde in Heverlee. Bezoekers mochten er proeven van koffie uit de regenwouden van Ethiopië en het Congobekken, en ontdekten hoe KU Leuven in samenwerking met Plantentuin Meise bijdraagt aan het behoud van wilde koffie uit tropische bossen.
KU Leuven-onderzoeker Robrecht Bollen, die onlangs zijn doctoraat behaalde over robustakoffie in Congo en erkend coffee grader is, benadrukt de wetenschappelijke en ecologische waarde van deze blend: "Duurzame koffieproductie begint bij wetenschappelijk inzicht en innovatie. Met deze KU Leuven-blend zetten we een stap richting meer bewustzijn rond koffieteelt en de nood aan het behoud van de regenwouden waaruit de koffie oorspronkelijk afkomstig is."