Noordelijke ring die ondernemers willen in Tienen is een fata morgana

burgemeestersdebat Tienen

De noordelijke rondweg in Tienen, komt die er nu of komt die er niet? Een prangende vraag die de burgemeesters van zuid Hageland voor de voeten werd geworpen tijdens een debat bij de Voka lentereceptie in de suikerstad. Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans vraagt een snelle realisatie, maar volgens zijn Tiense collega is dat een fata morgana.

“Vanuit Glabbeek zijn we meer dan ooit vragende partij om met alle gemeenten in de regio de krachten te bundelen om de nieuwe noordelijke ring in Tienen te realiseren”, zei Reekmans. “De heraanleg van de Tiense vesten en het verminderen van het aantal rijstroken zorgt voor heel wat overlast in onze deelgemeenten Bunsbeek en Attenrode-Wever. Bovendien blijkt al uit studies van 2014 dat deze ringweg geen extra verkeer zal aanzuigen in onze regio, maar de intensiteiten op de Tiense vesten tot 40% zal doen dalen. Deze noordelijke ring is van absoluut belang voor een vlottere mobiliteit in de ganse regio. Vandaag zijn onze inwoners van Bunsbeek en Atterode-Wever het slachtoffer van de mobiliteitsproblemen in buurgemeente Tienen.”

Kilometerheffing

Volgens burgemeester van Tienen en Vlaams parlementslid Katrien Partyka met haar Glabbeekse collega zich geen illusies maken. Vlaanderen is daarover duidelijk en zei al meermaals dat dergelijke constructies tot het verleden behoren. (Terloops kan hier het advies Agentschap Wegen en Verkeer dd. 22.07.2021 in verband met de afbakening kleinstedelijk gebied Tienen worden aangehaald dat er voorlopig bij Vlaanderen geen financiële dekking is voor dit project en dat AWV geen engagementen geeft m.b.t. de realisatie van de oostelijke en noordelijke rondweg nvdr.) Partyka pleit veeleer voor een betere ontsluiting van het rondpunt in Hakenover met een rechtstreekse verbinding naar de E40.

Burgemeester Marc Wijnants (Linter): “De invoering van de kilometerheffing op het vrachtvervoer is nefast voor onze lokale wegen. Om die belasting te ontwijken, zoeken vrachtwagens een weg door de dorpskernen. Dat is een onhoudbare situatie. Ik ben daarom een voorstander van de afschaffing van deze heffing.” Dat standpunt wordt niet gedeeld door zijn Landense collega Gino Debroux die eerder een uitbreiding wil van het systeem, ook naar kleinere wegen toe.

In Passe Partout editie Tienen van 13 april wordt dieper ingegaan op het burgemeestersdebat.

Lees meer over