Aandacht en respect voor de boeren: cultuur en landbouw samen

Project boeren Oost Brabant

In het domein Chardonnay Meerdael was er de voorstelling van het Regio-Oo(g)st en het project ‘Boeren’, waarbij 18 cultuurcentra en gemeenschapscentra de handen in elkaar slaan om cultuur en landbouw samen te brengen. Zo komen er juni theatervoorstellingen in boerderijen in Erps-Kwerps, Linter en Bekkevoort.

De oostkant van Vlaams-Brabant telt zo’n 2000-tal actieve land- en tuinbouwbedrijven. Bier, bloemen, fruit, graan, groenten, honing, veevoeder, vlees, wol, wijn, zuivel,…: er zijn zoveel producten uit eigen bodem die in onze overwegend landelijke gemeenten hun oorsprong vinden. Een twintigtal cultuur- en gemeenschapscentra uit het oostelijke deel van de provincie bundelen de komende drie jaar de krachten in een gezamenlijk project REGIO OO(g)ST ‘boeren’.

Met dit initiatief vragen zij meer aandacht voor het belang van de boerenstiel en de agrosector. Op het programma staan onder meer theater, film, lezingen en een fotowedstrijd. Via cultuur willen zij een ode brengen aan de landbouwer. Voor de harde werkers die met hun noeste arbeid zorgen dat er mooie en lekkere dingen op ieders tafel terechtkomen. Boeren en boerinnen hebben het de voorbije jaren immers niet makkelijk. Vandaar de oproep voor meer respect voor de mens achter ieders voedsel.

Heel wat gemeenten

Bovenlokale partners als Boeren op een Kruispunt & Liv, Steunpunt Korte Keten, Voedselteams, Landelijke Gilden & Ferm, Boerenbond, Groene Kring, vzw Streekproducten, VLAM Lekker van bij ons, de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid/departement cultuur ondersteunen dit project. Naast theatervoorstellingen voor jong en oud op drie boerderijen in onze regio zullen er ook in alle deelnemende gemeenten, namelijk Aarschot, Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Herent, Holsbeek, Kortenaken, Kortenberg, Landen, en Leuven activiteiten plaatsvinden.

De komende maanden doen de cultuurwerkers ook beroep op lokale verenigingen, organisaties en inwoners die iets rond dit thema op touw willen zetten. Het project  met het theaterproject ‘Boeren’, waarbij in juni drie weekends originele theatervoorstellingen brengen op drie  boerderijen in Erps-Kwerps, Linter en Bekkevoort. (CH)

Info: https://regio-oost.be/

Lees meer over