Dominique en Chris sluiten laatste kruidenierswinkel in Neerlinter

Met de sluiting verdwijnt de laatste kruidenierswinkel in Neerlinter.

De inwoners van Neerlinter zullen op zoek moeten gaan naar een andere kruidenierswinkel. De Spar Express in Neerlinter deed op zondag 30 juni voor de laatste keer zijn deuren open. 

Uitbater Dominique Struys (61) vertelt enthousiast over zijn pensioen en nieuwe plannen. “Ik ga nu op welverdiende pensioen, ik heb 44 jaar gewerkt en nu wil ik iets anders. Een winkel is heel wat anders dan mensen denken. Wij zijn al van 7 uur 's ochtends bezig en stoppen soms om 20 uur. Vrije tijd, feestdagen of verjaardagen hebben we amper. Ik heb nu mijn jaren gedaan, want ik was al sinds mijn 17 jaar aan het werken en nu is het tijd om te genieten en te doen wat ik echt wil, namelijk een tasting ruimte maken, voor onder andere gin, whisky, en ook geuze, trappisten en een wijnbar.”

Geschiedenis

“Mijn vrouw Chris heeft altijd bij beenhouwerij Jan en Carine gewerkt en ik werkte bij het AVV (de oorspronkelijke Boerenbond) in Leuven als verkoper. Op een gegeven moment gingen we kijken naar twee winkels die over te nemen waren, zowel het tuincentrum Wolfs in Glabbeek als deze winkel, een echte kruidenierswinkel. Maar voor het tuincentrum moesten we nog extra cursussen doen zoals bloemschikken, maar ook omgaan met gevaarlijke sproeistoffen. Dan hebben we uiteindelijk voor de kruidenierszaak gekozen.”

Verse charcuterie

“In het begin baatte Shopwell uit Mechelen deze winkel uit. Het was een kruidenierszaak die een beetje textiel verkocht, maar effectief een kruidenierszaak was. Drie jaar daarna zijn we overgegaan naar Prima, tot 7-8 jaar geleden, tot ze failliet gingen. Wij zijn toen die vrijdag gecontacteerd door Prima en zaterdagmorgen reeds door de mensen van Colruyt. Maar we gingen niet akkoord met de manier van werken van Colruyt. Daarna contacteerden we Lambrechts in Tongeren, die eigenlijk op hetzelfde principe werkte als Prima. Het voordeel hiervan was dat je zelf producten mocht indoen die je wilde. Daarna werd het Spar en eigenlijk Spar Express om er een upgrade van te maken. Maar zo konden we bijvoorbeeld onze verse charcuterie inhalen. We hadden een toog van 10 meter lang. We sneden altijd vers af, wat een hele meerwaarde was, maar ook hadden we een goede beenhouder die zelf zijn zwarte pens en americain maakte."

Pensioen

“Ik ben altijd een verkoper geweest, ik hou van het contact met mensen en dat zal ik ook wel missen. Daarom wil ik binnenkort een tasting winkel openen. Ik ging 17 jaar geleden met een vriend naar een whiskey club in Diest. In het begin hadden we nog onze vrouwen die dan BOB speelden, maar na een tijd hadden zij ook de liefde voor de drank ontmoet en moesten we zoeken naar een andere BOB. Een aantal jaren geleden was dan de gin-hype, waarbij ik zelf 170 flessen gin opende in mijn winkel om de klanten te laten proeven. Natuurlijk had ik die zelf ook geproefd om zeker te zijn dat ze goed waren. In het verlengde hiervan wil ik een tasting ruimte openen. Ik voel me op dit moment super, ik zit nog vol energie en ik zal de klanten zeker missen. Toch hoop ik ze op mijn tastings toch terug te zien.”

De laatste dag in hun winkel.
De laatste dag.

Lees meer over