Wordt een pintje opnieuw duurder? Volgens AB Inbev is bier nog te goedkoop

Ab InBev krijgt vacatures niet ingevuld

De kans is enorm groot dat een pintje binnenkort duurder zal worden. Wereldspeler op de biermarkt AB Inbev trok de prijs van zijn bieren in de eerste helft van 2022 reeds acht procent omhoog. Omdat de prijzen achterlopen op de huidige inflatie sluit AB Inbev een nieuwe prijsstijging niet uit.

“Graan, flesjes, energie en personeel: alles is duurder geworden”, klonk het bij AB Inbev. “Bier is een betaalbare luxe. Mensen besparen veel meer in andere categorieën dan in drank. We proberen een evenwicht te zoeken tussen de consumentenverwachtingen, de prijszetting, onze kosten en de marktomgeving. We beschikken over verschillende manieren om de hogere kosten te verwerken.”

Prijzen glazen flessen en kartonnen verpakking ook omhoog

Wie bier zegt zegt ook onderdelen én het bijhorende glas. Er viel een pittige prijsverhoging in de vorm van minstens een verdubbeling te noteren bij de grondstoffen graan en mout. Daarbuiten maakten de prijzen van de kartonnen verpakkingen en de glazen flessen een enorme sprong. Daarbij mag je nog energie- en personeelskosten rekenen. Hoe duur een pintje mag en kan worden, valt moeilijk te voorspellen. In hun dromen willen de Inbevbazen de pint voor de modale Belg tillen naar Scandinavische prijzen, waar je al snel acht à negen euro neertelt voor een modaal pintje.

Bij Horeca Vlaanderen klinkt een ander geluid. Uit een peiling blijkt dat slecht tien procent van de horecazaken de voorbije prijsstijgingen volledig doorrekende aan de klant. 46 procent voerde de prijsstijging deels door, 42 procent helemaal niet. De algemene prijsstijgingen bedroegen volgens Statbel 9,65 procent in juni, de horecaprijzen stegen met 5,4 procent.

Lees meer over