Willy Smaelen van legendarische Frituur Smaelen overleden

Frituur Smaelen
Willy Smaelen is niet meer. De voormalige uitbater van Frituur Smaelen aan de Leuvense Sint-Pieterskerk overleed thuis in Leuven op vrijdag 9 september. Willy werd 86 jaar oud.

De legendarische frituur stond vroeger bekend als de frituur van Mariake van Tongeren. In 1984 nam Willy Smaelen de frituur van haar over. Daar was hij voor in de wieg gelegd, want hij was de laatste telg van een frituurdynastie die begon bij zijn overgrootmoeder in de jaren 1920. Willy huurde vanaf 1984 samen met zijn vrouw Solange het gebouwtje waarin de frieten verkocht werden van de stad Leuven. Daar kwam in 2000 abrupt een eind aan toen de stad de laatste zijbeuk van Sint-Pieterskerk wilde restaureren. De huurovereenkomst werd omgezet in een gebruiksvergunning en toen Smaelen de zaak wilde overlaten en zelfs al een opvolger gevonden had, maakte de stad de plannen bekend. Smaelen verkocht daarop zijn inboedel, tot hij vernam dat er uiteindelijk toch een concessie voor drie jaar werd gegeven. Daarop stapte hij naar de rechtbank om een schadevergoeding te eisen. Nadien werd de timing van de werken aan de Sint-Pieterskerk aangepast, waardoor het legendarische pand er meer dan vijf jaar stond te verkommeren. Het betekende een triest einde van een legendarische frituur in Leuven. 

De afscheidsplechgheid rond de urne zal plaatshebben in de aula van Uitvaartverzorging Pues, Geldenaaksebaan 344 in Heverlee op maandag 19 september om 12 uur. De bijzetting van de urne op de Stadsbegraafplaats van Leuven gebeurt later in familiekring.

Frituur

Lees meer over