Terre Bleue en Gigue verdwijnen uit Bondgenotenlaan in Leuven na faillissement moederbedrijf

30 juni 2024 | 09u33 | Gepost door redactie
Terre Bleue

Duror Fashion Group legt de boeken neer. Dat laat de holding boven modemerken Terre Bleue, Gigue en Zilton in een persbericht weten. Het bedrijf uit Nazareth draagt een te grote schuldengraad en de moordende concurrentie aan als voornaamste oorzaken. 150 mensen verliezen hun job en 29 winkels in eigen beheer blijven voorlopig  gesloten. 

Het familiebedrijf opgericht in 1938 haalt onder meer de coronacrisis aan voor de faling. "Het zag hierdoor zijn schuldgraad drastisch stijgen en slaagde er in de volgende jaren onvoldoende in om die schuldgraad weer te doen dalen." Ook de oorlog in Oekraïne, de stijging van de energie- en grondstofprijzen, de inflatie en het slechte weer van de voorbije weken hebben volgens Duror Fashion Group een impact gehad.

Daarnaast verwijst de holding naar de moordende concurrentie uit verschillende hoeken: "De ultra fast fashion, buitenlandse webshops en nieuwe formules zoals tweedehandsverkoop via onder meer Vinted". "De combinatie met een gedaalde interesse van de consument in kwalitatieve en iets duurdere kledij zorgt ervoor dat de markt ultra-competitief is geworden en dat groeien steeds moeilijker is."

Leningen

"In de loop der jaren zijn verschillende maatregelen genomen om de kosten te doen dalen en de omzet te doen stijgen. Sommige merken in de portefeuille slaagden daar beter in dan andere. Zo realiseerde Gigue de laatste seizoenen een mooie groei. De voorbije maanden verliep de verkoop echter erg moeilijk voor de andere merken van de groep, een fenomeen waarmee de hele sector geconfronteerd werd."

"De leningen die ten tijde van de coronacrisis verkregen waren, lopen af op 30 juni 2024. Ondanks gesprekken die al begin 2023 aangevat waren en verschillende tussentijdse oplossingen kon met de financiers geen finaal akkoord bereikt worden over een spreiding van de kredieten over een langere termijn. Uiteindelijk bleef geen andere optie meer over dan de boeken neer te leggen."

Volgens Duror Fashion Group verliezen 150 mensen hun baan door het faillissement. De 29 winkels in eigen beheer blijven voorlopig gesloten.

Gigue
Gigue
Op de toegangsdeur van beide winkels worden de klanten bedankt voor de loyaliteit door de jaren heen.