Overleden Jan Callewaert krijgt nieuwe award naar zich genoemd

Jan Callewaert

InterLeuven, Stichting Leuven.Inc, KU Leuven Research & Development en de stad Leuven nemen het initiatief voor de ‘Jan Callewaert Innovation Award’. Een ‘Innovation award’ die zal toegekend worden aan een jonge ondernemer die zich onderscheidt in het domein van ‘mobiele data-technologieën’ in de breedste zin van het woord.

Durven, succes halen, klappen krijgen, het hoofd rechten en weer verder vechten. Het is ontegensprekelijk de rode draad doorheen het leven van wijlen Jan Callewaert, oprichter en CEO van OPTION.

Ruim twintig jaar geleden stapte hij op een zondagmorgen binnen bij de Norbertijnen in de abdij van Averbode. De aanleiding: een zomereditie van Kanaal Z, waar hij ontspannen zijn jeugd en zijn motivatie om te ondernemen kwam schetsen. Zijn jaren bij de Chiro bleken bepalend voor de vorming van zijn ploeggeest en leiderschap. De volkse Jan, de volkse Chiro en het volkse innoveren. Het is de twee jongste generaties kenmerkend voor Vlaanderen, maar symbool voor deze gemeenschap die begeesterd blijft gààn in een technologische en sociaal-maatschappelijke vaart, is zondermeer Jan Callewaert.

Hij werd op 7 juni 1956 geboren in Wevelgem (Wielsbeke) maar verkaste naar Leuven, waar hij op 1 februari 2022 overleed. Op 7 juni 2022 zou Jan 66 jaar worden. Jan Callewaert schreef geschiedenis als de oprichter, CEO en onuitputtelijke bezieler van OPTION. Een starter voor mobiele data die hij uitbouwde tot een gerenommeerd bedrijf waarmee hij historische bakens heeft verzet en Vlaanderen ontegensprekelijk op de kaart plaatste als technologie-innoverende regio.

OPTION was absoluut gedurfd, maar eerder dan een kaderlidpositie in een high-tech bedrijf wou Jan zélf bakens verzetten. Op 3 juli 1986, net dertig, startte hij OPTION met 750.000 Belgische frank (vandaag 19.000 euro). Het ging hard en na verloop van tijd bracht Jan zijn bedrijf naar de beurs. Op een bepaald ogenblik werd Option gewaardeerd op bijna één miljard dollar, een unicorn avant-la-lettre. Waar een ander misschien even achterover zou leunen, ging Jan onvermoeibaar verder en reisde hij zelfs frequent naar China. Hij wist dat de technologie-ontwikkeling daar zéér hard ging en kon niet begrijpen dat iedereen die reus toen aan het onderschatten was.

2005 bracht binnenlandse erkenning, De Tijd verkoos OPTION tot ‘Onderneming van het Jaar’ en Trends lauwerde Jan Callewaert als ‘Manager van het Jaar’. De glorie nam hij er bij, maar wat hem vooral plezier deed was de erkenning voor het gevecht dat tot zijn succes leidde. Hij was vijftig. Callewaert en het Leuvense waren één. Option was er gevestigd en Jan woonde er. 

Naast ondernemer was Jan ook een verwoed schaakspeler, wat hem zowel de vriendschap opleverde van ’s werelds beste schaakspeler Garry Kasparov, als een partnerschap met de ‘Kasparov Chess Foundation Europe’.  

Chiro en jong zijn in Wevelgem, betekende ook voetballen. In OHL, een ploeg die hem nauw aan het hart lag, herkende hij een aantal waarden die ook bij Option aanwezig waren: grenzeloze ambitie, niet opgeven en er werkelijk àlles aan doen om in eerste klasse te geraken! Het was dan ook geen toeval dat Jan vele jaren later voorzitter en hoofdsponsor werd.

Jan Callewaert plantte zich tenslotte ook in het hàrt van Leuven. Schuin tegenover het Leuvense stadhuis kocht hij op de Grote Markt het gebouw van de Nationale Bank. Hét monument van Brabantse trots, pracht en praal! The Fourth werd een sterrenhotel met een exquis restaurant en een high-tech studio voor vergaderingen en events.

Vandaag, op de 66ste verjaardag van Jan Callewaert, wordt het project van de ‘Jan Callewaert Innovation Award’ gelanceerd. Een ‘Innovation award’ die zal toegekend worden aan een jonge ondernemer die zich onderscheidt in het domein van ‘mobiele data-technologieën’ in de breedste zin van het woord.

Dit najaar wordt in het Leuvense een symposium georganiseerd waar een aantal topsprekers innovaties op vlak van mobiele data zullen toelichten maar waar ook herinneringen zullen worden opgehaald aan Jan. Dat symposium wordt de springplank naar een tweejaarlijkse ‘Jan Callewaert Innovation Award’. Beide initiatieven gaan uit van InterLeuvenStichting Leuven.Inc, de KU Leuven Research & Development en de stad Leuven.

Lees meer over