Minister Jo Brouns bezoekt Leuvens wereldwijde R&D centrum van AB InBev

21 augustus 2023 | 14u16 | Gepost door annpeeters
jo b.
Minister van Werk, Economie, Innovatie & Landbouw Jo Brouns (CD&V) bracht een bezoek aan het wereldwijde innovatie- en technologiecentrum GITEC van AB InBev in Leuven waar de belangrijkste innovaties van de brouwer ontwikkeld worden. 

De minister bracht vandaag een bezoek aan GITEC waar ook het BioBrew precisiefermentatie labo zich bevindt. ​ Deze nieuwe technologie stelt de brouwer in staat om ook hoogwaardige niet-dierlijke proteïnes te maken die even voedzaam en functioneel zijn als plantaardige of dierlijke alternatieven. ​ BioBrew functioneert als een biotechproductieplatform dat eiwitten, afgeleid uit gisting, als dienst aan klanten levert. Zo zal BioBrew in de toekomst helpen voldoen aan de wereldwijde behoefte aan alternatieven voor dierlijke eiwitten. Tijdens de rondleiding bekeek minister Brouns het nieuwe proteïnepoeder, het resultaat van de precisiefermentatie.

David De Schutter, Global Vice President van GITEC: “Fermentatie vormt de kern van het brouwproces en wij blijven continu investeren in innovatie om onze commerciële strategie te bevorderen en te blijven verduurzamen.

Taco’s gemaakt met geüpcyclede ingrediënten van EverGrain

Naast het bezoek aan het BioBrew-lab ging minister Jo Brouns ook langs bij het EverGrain-lab. Hier ontwikkelt AB InBev technologieën om elk korreltje gerst uit het brouwproces optimaal te upcyclen. In dit lab herwerkt AB InBev de draf (restgranen) afkomstig van het brouwproces. Gerstkorrels worden tot hoogwaardige, voedzame ingrediënten geüpcycled die rijk zijn aan biobeschikbaar plantaardig eiwit. De minister ging er zelf aan de slag met de geüpcyclede ingrediënten en maakte tijdens zijn bezoek zelfgemaakte taco’s. Op deze manier is het opzet van de VOKA-zomerstage geslaagd om politici dichter bij de bedrijfswereld te brengen.

Minister van Werk, Economie, Innovatie & Landbouw, Jo Brouns (CD&V) onderschrijft dit: "Het bezoek aan GITEC, het wereldwijde innovatie- en technologiecentrum van AB InBev was verhelderend. De technologische innovaties van het precisiefermentatielab van BioBrew en het EverGrain-lab hebben mijn geloof in de kracht van innovatie om onze economie verder vorm te geven, versterkt. Het is goed om te zien hoe AB InBev niet alleen haar commerciële strategie versterkt, maar zo ook bijdraagt aan de oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het vlak van voeding en duurzaamheid.

Vlaanderen is niet enkel een koploper op het vlak van bierbrouwen, onze onderzoekers zijn ook toonaangevend in biotech, en weten deze troeven naadloos met elkaar te verbinden.”

Ook AB InBev is erg vereerd met dit bezoekDavid De Schutter, GITEC: We zijn enorm verheugd dat minister Brouns vandaag ons precisiefermentatielabo bezocht. De minister nam de tijd om niet enkel het BioBrew-lab, maar ook het EverGrain-lab te leren kennen, alsook het team te ontmoeten. Hij toonde grote belangstelling voor onze innovatieve ontwikkelingen.”

Story image

Uitdagingen op het vlak van duurzaamheid en voeding

Doorheen de tijd heeft de brouwer specifieke kennis, ondersteunende infrastructuur en nieuwe bedrijfsprocessen ontwikkeld die uiteenlopende toepassingen kunnen hebben in de opkomende biotechnologiesector. Die biotechnologische ontwikkelingen van het BioBrew-lab en het EverGrain-lab kunnen toegepast worden om wereldwijd uitdagingen op het vlak van voeding en duurzaamheid te helpen aanpakken. Om te voldoen aan de toenemende wereldwijde behoefte aan veilige en duurzame plantaardige eiwitten, zijn nieuwe spelers nodig om die innovatieve biotechproducten effectief op te schalen. Met BioBrew kunnen we onze expertise op het gebied van fermentatie gebruiken op biotechnologie voor de productie van levensmiddelen”, aldus David De Schutter.

Lees meer over