Frituur- en cafébaas David Nijs veroordeeld voor zwartwerk: 86.400 euro boete

14 januari 2022 | 10u11 | Gepost door annpeeters
David Nijs (rechts op de foto). De man links heeft niets met deze zaak te maken.
Onlangs zette ondernemer David Nijs (38) nog Deliveroo en Uber Eats aan de deur, omdat ze het niet zo nauw nemen met de sociale rechten van hun werknemers. Nu is de man zelf veroordeeld tot een gigantische boete voor zwartwerk. 

De feiten dateren van 2019 en 2020. Nijs kreeg toen driemaal de sociale inspectie over de vloer in zijn frituur Boem Patat achter het station van Leuven en in café Den Beiaard op het Ladeuzeplein. Uit de vaststellingen bleek dat Nijs geen Dimona-aangifte deed en ook geen arbeidsovereenkomst kon voorleggen voor twee personeelsleden. Volgens Nijs handelde hij op vraag van de werknemers zelf en gaat het om een administratieve stommiteit. Ook weigerde de man ecocheques ter beschikking te stellen van zijn personeel. 

Robin Wood, de bvba van Nijs werd veroordeeld tot het tekortschieten in haar sociaalrechtelijke verplichtingen. Bij verstek werd hij in mei veroordeeld tot 86.400 euro boete. Hij tekende verzet aan en is nu samen met zijn bvba veroordeeld tot een geldboete van 86.400 euro, waarvan 75.000 euro met uitstel gedurende drie jaar. 

Nijs nam recent ook Het Seinhuis in Heverlee over, dat hij 'Perrongeluk' doopte. Daarnaast heeft hij een eigen politieke partij 'Leef Leuven', waarmee hij het leven van de Leuvenaar wil verbeteren en hen opnieuw hoop en dromen geven. Hij ziet zichzelf naar eigen zeggen als de nieuwe Jezus, die gaat voor echte verbinding.