Jongeren die nood aan time-out hebben, runnen voedselbos
De Kampenhoeve in Kampenhout ligt op een unieke locatie te midden van de velden en bossen van Vlaams-Brabant. De onverharde voetweg brengt je meteen naar een andere wereld, een wereld waar dieren en natuur centraal staan. Niettegenstaande de nabijheid van Brussel en Zaventem, geniet je er van de rust en stilte van het platteland. Century 21 Benelux maakte dan ook heel bewust haar keuze om precies daar een eigen bos aan te planten.
“Leefbaarheid is één aspect dat we willen ondersteunen door samen meer groen te creëren. Maar als makelaars zien we elke dag dat het in het leven om veel meer dan bakstenen draait. Meer nog: als vastgoedgroep willen we absoluut tonen dat business ook een menselijk gezicht heeft. Naast ecologische impact is het ons dus zeer zeker ook om sociale impact te doen”, zeggen bestuurder Laurent Lejeune en Sales Manager Patrick Vandebriel van Century 21 Benelux.
Dat doen ze door de realisatie van een eigen voedselbos - op een oppervlakte van 2.700 m2, vergelijkbaar met de oppervlakte van een half voetbalveld - middenin een zorgboerderij. Door er officieel hun outdoor office van te maken, blijft de betrokkenheid groot. En precies dat is hetgeen ze bij Century 21 Benelux ambiëren.
Niet alleen zullen er straks allerlei soorten fruit geoogst kunnen worden: van appels en peren over kiwi’s tot speciale bessen. Veel opmerkelijker is dat het hele project mee geïntegreerd wordt in Plan B, een project binnen de Kampenhoeve dat zich richt tot jongeren met een mentale of emotionele problematiek, jongeren die zich niet goed in hun vel voelen of die zich in een moeilijke mentale situatie bevinden. Onder begeleiding van een ervaren coach zullen ze instaan voor het beheer en onderhoud van het voedselbos.
Mini-onderneming
Het idee werd aangebracht door Forest Fwd, een bedrijf dat bedrijfsbossen en -natuur in heel het land realiseert, impact events organiseert, en o.a. samenwerkt met De Kampenhoeve.
“Century 21 bewijst hiermee dat het bedrijfsleven mee aan de kar kan trekken om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken”, zeggen Dajo Hermans en Frank Missoul van Forest Fwd. “Bij steeds meer bedrijven groeit het besef dat ondernemerschap méér is dan enkel winst maken, maar dat het ook draait om het realiseren van maatschappelijke impact, om voldoening en zingeving.”
“Voor de jongeren van Plan B wordt dit een mini-onderneming, eentje met een ‘dubbele bodem’”, gaat Peter Demuynck van De Kampenhoeve verder. “Door bezig te zijn in hun voedselbos zullen ze niet alleen met de natuur bezig zijn, maar ook met het terugvinden van de seizoenen in hun eigen leven, in het omgaan met tegenslagen, the circle of life, enz. Het feit dat Century 21 hier mee haar schouders onder zet, toont het menselijk gelaat dat ondanks de vele vooroordelen toch aanwezig is in de vastgoedsector.”
Ook eigen bos in Ninove
De vastgoedgroep engageert zich om De Kampenhoeve - en hun voedselbos - te aanzien als hun eerste outdoor office. Zo is het de bedoeling dat makelaars uit alle windstreken er geregeld kunnen bijeenkomen, vergaderen, teambuilden, enz. Bovendien zijn er ook plannen om er diverse events te organiseren.
Vorig jaar plantte Century 21, eveneens samen met Forest Fwd, een eigen bos in het Oost-Vlaamse Sint-Antelinks, op een boogscheut van Ninove. De bosaanplanting was een belangrijke stap in de grootste bosuitbreiding van Vlaanderen.