Cafébaas van de Pomp ontgoocheld: ‘dit lijkt soms op pesten van zelfstandigen’

12 augustus 2022 | 15u15 | Gepost door christian.henn…
Adaim en zijn partner op het terras voor het café

Twee zelfstandigen uit Boutersem zijn gisteren ontvangen door burgemeester Chris Vervliet (CD&V), maar het gesprek heeft weinig aarde aan de dijk gebracht. Het publiek mag aan het Kerkplein buiten op het terras tot 24 uur blijven zitten, maar muziek mag slechts tot 22 uur. Het is zo beslist door het schepencollege. Adaim Vanoeyen, uitbater van Café De Pomp is ontgoocheld. “Het organiseren van activiteiten is een lijdensweg. Zo dreigt het laatste dorpscafé van Boutersem ten onder te gaan”.

Adaim Oeyen doet het relaas. “In februari verstuurden we een aanvraag naar de gemeente Boutersem met de vraag voor het plaatsen van een terras op het dorpsplein zoals vorig jaar.  Eerst keurden ze dit af wegens overlast, na een nieuwe aanvraag mits enkele voorwaarden keuren ze dit goed. Eén van de voorwaarden was dat het terras moet sluiten om 20 uur tijdens weekdagen en in het weekend om 22u.. We gingen toen akkoord “.

“Einde mei vroegen we aan de technische dienst wanneer de gemeente de borden van het parkeerverbod kwam plaatsen, voor het terras.  Iemand van de verantwoordelijken van de technische dienst meldde me dat hier geen vergunning voor was.  Terwijl wij hier een goedkeuring van hadden. Gevolg de aanvraag opnieuw op het schepencollege en het terras later plaatsen dan afgesproken.”

Steeds wisselende voorwaarden

“Midden juni maakten we een zomerprogramma en stuurden dit binnen bij de gemeente voor goedkeuring. Ons eerste event gaf geen probleem. Ons tweede event was blijkbaar niet aangevraagd via de wettelijke manier en mocht dus niet doorgaan buiten, maar enkel binnen of achteraan op het terras tot maximum 22 uur. Na een gesprek met onze burgemeester gaf deze ons een toelating om het toch te laten plaats vinden op het dorpsplein, tenminste als we ons event ‘bingo’ van de week erna zouden annuleren. We hebben dan maar de zangers die gepland waren na 22 uur geannuleerd, en voor de DJ voorzagen we een dubbele installatie, buiten en binnen na 22 uur. Dit kostte meer geld, maar we hielden ons aan de afspraak. De bingo hebben we laten plaats vinden zonder geluidsinstallatie en lawaai”.

“Ons volgend event de Karaoke op 19 augustus,  mag niet plaats vinden buiten wegens te veel overlast en ook binnen moet het stil zijn om 24 uur. Op de vraag waarom sommige verenigingen wel tot 2 uur ’s nachts mogen organiseren kregen we geen antwoord. Voor onze kermisfuif in september hebben we nog steeds geen toelating ontvangen”

 “We willen alleen maar overleven en iets verdienen tijdens de moeilijke periode die de horeca nog steeds doormaakt, want geloof me het is nog steeds niet zoals vroeger”, besluit een teleurgestelde Adaim. Hij is niet alleen want ook Sven Muës van ‘God Zei Drank’ in Kerkom klaagt dezelfde problemen aan.

Het uitvoerige antwoord van burgemeester Chris Vervliet brachten we al in https://www.hagelandactueel.be/tienen-actueel/nieuws/boutersem/onenigheid-tussen-gemeentebestuur-en-zelfstandigen-op-terras (CH)

Lees meer over