Bierbeekse boeren voeren actie tegen stikstofbeleid

Foto's: Chaoz64
Bij aanvang van de gemeenteraad voerden donderdagavond een aantal lokale landbouwers actie.

De boeren protesteren tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. Deze laatste beweert dat het fameuze stikstofbad enkel geledigd kan worden door het sluiten van boerderijen (de zogenaamde rode) of het sterk beperken van andere bedrijven (oranje bedrijven). Bierbeek en buurgemeenten zijn verantwoordelijk voor 25% van alle oranje bedrijven in Vlaams-Brabant. Dit zijn echter allemaal gemengde en familiale bedrijven die niet door hun grote stikstofuitstoot, maar door hun ligging deze beperkingen krijgen. Bierbeek heeft namelijk de voorbije jaren een immens netwerk van beschermde natuur opgebouwd.

Hoewel Bierbeek een landbouwgemeente is, kan de landbouw er volgens officiële cijfers niet genoeg voeding van dierlijke oorsprong produceren, om de eigen gemeente te voeden. "Wanneer het stikstofakkoord tot uitwerking komt, eten we dus binnenkort effectief de laatste Bierbeekse hamburger", laten ze weten.

Oppositiepartij Open Bierbeek voegde alvast een extra agendapunt toe aan de gemeenteraad, zij wil dat het gemeentebestuur een bezwaar indient tijdens het openbaar onderzoek dat nu loopt. De motie werd echter verdaagd door de meerderheid, zij willen een werkgroep opstarten over de partijgrenzen heen, om zo tot een gefundeerd bezwaar te komen.

protest
protest
protest

Lees meer over