43 miljoen woningen moeten energetische renovatie ondergaan, zo zegt Aarschots bedrijf Buildup die er al 160 aanpakte

uildup

Het Aarschotse bedrijf BuildUp heeft onlangs 160 woningen in Noord-Frankrijk energie neutraal gemaakt, om precies te zijn in Wattrelos bij Rijsel. “In Europa moeten 43 miljoen woningen een energetische renovatie ondergaan om ons continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Dit is quasi onmogelijk maar we moeten het systeem aanpakken via Europese initiatieven”, zegt CEO Hélène de Troostembergh (34).

“De woningen uit 1960 vormden voor de Franse sociale huisvestingsmaatschappij en voor de bewoners een probleem. In 10 maanden tijd werden 160 woningen met energielabel F omgevormd naar energie neutrale woningen. Winst voor alle betrokken partijen en voor de planeet. Rond het digitale model van de wijk tekenden we nieuwe gevels en daken die geproduceerd werden in Aarschot en vervolgens in snel tempo geplaatst werden”, zegt de Troostembergh.

De tientallen miljoenen woningen in Europa moeten gerenoveerd worden in het kader van de transitiekost naar energieneutraliteit. “De energiecrisis van 2022 heeft die noodzaak alleen maar dwingender gemaakt. De sleutel ligt bij een nieuwe, baanbrekende en innovatieve manier van renoveren. Eigenlijk pakken we de woning in. De constructie wordt, een beetje zoals bij prefab ook al is het dat beslist niet, gebouwd in onze fabriek in Aarschot en daarna ter plaatse geïnstalleerd. We bouwen al het nodige voor de gevels en de daken en daarna worden die ter plaatste geïnstalleerd. Die renovaties zijn noodzakelijk en urgent. In 24 uur worden die over een bestaand gebouw geschoven. Een baanbrekende plug & play-methode, op basis van biobased en circulaire materialen. Met een minimale impact op bewoners, want die blijven gewoon thuis tijdens de werken. Tegelijk is er ook minder afvalstroom (nog een kostenpost) en een zero foutenmarge dankzij het digitale ontwerp”, zegt de Troostembergh.

Lees verder onder de foto. 

Build
Gebouw wordt ingepakt

43 miljoen woningen aanpakken is niet niks

Dat er in Europa zo’n 43 miljoen woningen moeten worden aangepakt om het continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken, is niet niks. “43 miljoen woningen moeten energetisch gerenoveerd worden om de Europese klimaatdoelstelling tegen 2050 te halen, er is maar één oplossing, met name een diepgaande energetische renovatie, aan een tempo van zo’n 6000 per dag. Al die woningen op een traditionele manier renoveren is bijgevolg onmogelijk. Het moet offsite gebeuren, want de renovatiesnelheid verhogen én tegelijk veel ingrijpender renoveren is de enige sleutel tot succes en de enige echte structurele oplossing voor energie-armoede op de lange termijn. De enige manier om tegen 2050 die enorme klus te klaren, is woningen diepgaand en structureel te renoveren door - naast zonnepanelen en warmtepomp-oplossingen - een isolerende bouwschil rondom de huizen aan te brengen met complete gevels en daken die in een productiehal worden geassembleerd. Daarmee kunnen grote projecten, als de energierenovatie van een sociale woonwijk, in recordtempo worden uitgevoerd. Recordtempo mag letterlijk genomen worden, we spreken over één dag per huis.”

Overheden moeten mee willen, België hinkt achter

Volgens de CEO is het ook een kwestie van goodwill van de overheden. “Als we 2050 willen halen, moeten we iets doen, er moeten globale renovaties gebeuren en geen kleine ingrepen. De overheid moet hierin meegaan want in Frankrijk en Nederland staan ze al veel verder. Daar hebben de politici begrepen dat er moet worden ingegrepen. In ons land begint het besef ook door te dringen.”