Ondernemers gaan van start in Abdij Keizersberg

Nu donderdag opent Labora de deuren in de Leuvense Abdij Keizersberg. De maak- en werkplek kadert binnen het breder plan om de abdij, met respect voor haar rijke traditie, te herprofileren en zo haar toekomst te verzekeren.

De Keizersberg is een vaste waarde is in het Leuvense landschap. Al meer dan honderd jaar kijkt het Mariabeeld van de abdij op de ‘Boelenberg’ uit over het noorden van de stad. Toch hebben weinig Leuvenaars de plek écht leren kennen. Want hoewel de meeste inwoners weten dat de abdij huisvesting biedt aan monniken en studenten, heeft de abdij daarnaast ook nog heel wat andere troeven die minder gekend zijn.

Daar komt nu verandering in: de monniken van de Abdij Keizersberg startten een nevenbestemmingstraject. Het doel is om de abdij beter te verbinden met de stad, en een sterke gemeenschapsfunctie op te nemen. Haar locatie, infrastructuur en historische karakter bieden mogelijkheden genoeg. Het project gaat van start met de renovatie van de noordvleugel van de abdij. Om die nevenbestemming te realiseren, besloot de abdij samen te werken met de Leuvense vereniging Labora.

Labora gaat op zoek naar plaatsen in de stad met een eigen historisch, cultureel of religieus karakter en tovert ze om tot een creatieve ruimte waar ideeën kunnen groeien. Respect voor de rijke traditie van de gebouwen staat daarbij centraal. Labora wilt een community bouwen die de sfeer en cultuur van de abdij respecteert en versterkt. In die creatieve plek geeft Labora ruimte aan wie ruimte verdient. Niet één branche, maar mensen en organisaties vanuit verschillende achtergronden. Zo stimuleert Labora dialoog en kruisbestuiving.

Het resultaat van de samenwerking wordt stilaan zichtbaar. Op 16 mei opent de eerste werkplek van Labora feestelijk de deuren: een nieuwe ruimte voor ondernemers in Leuven, in de opgefriste noordvleugel van de abdij. Al twee organisaties stapten mee in het project: de jonge IT’ers van Fluens en de architecten van Talud.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans