Officiële start van de Dante Alighieri in Leuven

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Op 8 februari stelt de Dante Alighieri Comitato di Leuven haar programma voor tijdens een openingsavond, waarop alle Italië-liefhebbers uitgenodigd zijn.

Società Dante Alighieri is een wereldwijde organisatie die de Italiaanse taal en cultuur wil promoten door middel van lezingen, cursussen en workshops. Ook in België zijn er enkele lokale ‘comitati’ actief, maar in Leuven was dat nog niet het geval. Hoog tijd om daar iets aan te doen, aldus de woordvoersters van de vereniging, Carmen Van den Bergh en Dorinda Dekeyser.

“De interesse voor Italië en het Italiaans is groot, kijk maar naar het aantal cursisten in het volwassenenonderwijs dat wekelijks enkele uren Italiaanse les volgt. Voor hen, maar eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het uitgebreide Italiaanse patrimonium, heeft de Dante Alighieri een mooi aanbod”, aldus beide initiatiefneemsters. “Wij willen laten zien dat Italië meer is dan pasta en mandoline. De cultuur van de laars ontwikkelt zich al eeuwen en is het waard om ontdekt te worden door een groter publiek. Weg van de clichés maar dieper in de Italiaanse ziel, zo kan je het Comitato het best omschrijven.”

In het najaar van 2018 stelde het Comitato  al twee lezingen voor – een over het ontstaan van de mode en een over de relaties tussen Vlaanderen en de Italiaanse handelsreizigers in de renaissance – en wist de vereniging Francesco Solinas te strikken, de curator van de tentoonstelling  ‘De Dames van de barok in Gent’. Ook voor 2019 ligt er veel moois op stapel: ontmoetingen met oude en nieuwe muziek, gastronomische workshops, een boekenclub enz.

Wie het aanbod wil ontdekken is welkom op 8 februari vanaf 19 uur in de aula Justus Lipsius, Erasmushuis, Blijde Inkomststraat 21 in Leuven. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht op https://tinyurl.com/danteleuven8febb2019.

Meer info: www.danteleuven.be

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters