Officiële eerstesteenlegging woonproject De Blekerij Eerste stap in de herontwikkeling van de Diestse stationsbuurt

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Tussen het station van Diest en de Demer ontwikkelt CORES Development ‘De Blekerij’ in een buurt die de komende jaren helemaal opgewaardeerd wordt. Dit nieuwe woonproject is een concrete eerste stap in de herontwikkeling van de stationswijk in Diest. Vandaag werd door Burgemeester Jan Laurys en Gedeputeerde van de Provincie Vlaams-Brabant Ann Schevenels de officiële eerste steen gemetst van het project. 80% van de beschikbare units werd reeds verkocht. Vooral uit de nabije omgeving blijkt de interesse groot, 2 op 3 kopers van De Blekerij woont nu al in Diest of in de onmiddellijke omgeving. De bouwwerkzaamheden van fase 1 zijn in januari 2017 gestart en de oplevering is voorzien begin 2019.

De nieuwe stationsbuurt

Het strategisch project ‘Poort van Diest en Demer’ is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, de stad Diest en de NMBS Holding. Het doel is om de stationsomgeving nieuw leven in te blazen en te ontwikkelen als een hoogwaardige woon- en werklocatie. Het gebied moet een schakel worden tussen het station en de binnenstad en uitgroeien tot een volwaardig stadsdeel. Het stationsplein wordt verkeersvrij en er komt een nieuw busstation, aangevuld met fietsenstallingen, een kiss & ride zone en een groot parkeerterrein.

Ruimtelijke ontwikkelingen moeten gebundeld worden op goed bereikbare plaatsen. De Provincie heeft daarom met een ruimtelijk uitvoeringplan de ontwikkeling van de stationsbuurt van Diest mogelijk gemaakt.’ zegt Ann Schevenels, Gedeputeerde voor ruimtelijke planning. ‘Zonder een private partner als CORES zouden onze plannen echter nooit in realiteit worden omgezet. Met het woonproject ‘De Blekerij’ krijgt de stationsbuurt van Diest concreet vorm.‘  Burgemeester Jan Laurys bevestigt: “‘Met dit herontwikkelingsproject speelt Diest zijn ligging en bereikbaarheid maximaal uit. Het succes van het project is ongetwijfeld te danken aan de uitstekende centrale uitvalsbasis voor zowel Leuven als Hasselt. In Diest maken we er werk van om nieuwe impulsen te integreren in onze gemeenschap. Dit doen we door onder andere nieuwe mensen aan te trekken door middel van nieuwe woonprojecten, zoals De Blekerij vandaag.’

 

Pionierproject De Blekerij

Het woonproject De Blekerij van CORES Development is de eerste stap in de herontwikkeling van de stationsbuurt. Omdat CORES Development overtuigd was van het groeipotentieel van de buurt werd beslist niet te wachten op de heraanleg van het openbaar domein. Op die manier vervult De Blekerij een pioniersrol in de plannen van de stad Diest en de provincie Vlaams-Brabant.

Sophie Deprez, CCO bij CORESDevelopment licht toe: “De Blekerij bevestigt als reconversieproject de typische karakteristieken de meeste ontwikkelingen van CORES Development: een stedelijke omgeving, gericht op de creatie van meerwaarde voor de omgeving, dicht bij het openbaar vervoer. Andere opvallende kenmerken van het project zijn het autoluwe karakter van de site, de mix van woonvormen en de gemeenschappelijke binnentuin voor de bewoners.”

Duurzaam project tussen station en Demer

Aan de Turnhoutsebaan worden tussen het stationsplein en de Demer 68 appartementen, 2 eengezinswoningen en 2 handelspanden gebouwd. Het architectuurontwerp is van de hand van De Architecten NV. Zij besloten om de appartementen en woningen niet in 1 groot massief bouwblok op te nemen maar integendeel te verdelen over 4 verschillende gebouwen met een wisselend aantal bouwlagen. Tussen de 4 gebouwen wordt een gemeenschappelijke binnentuin aangelegd.

“Duurzaamheid zit dit project in de genen: Het gaat om compact, gestapeld wonen, een combinatie van verschillende woonvormen zodat je een woonomgeving krijgt met een gemengd publiek, én het bevindt zich op een steenworp van het station en het centrum. Ook de toegankelijkheid of de aanwezigheid van gemeenschappelijke ruimte speelt hier een belangrijke rol.” zegt Koen Van Orshaegen van De Architecten NV.

Hoofdaannemer Vanhout is in januari van dit jaar gestart met de bouwwerkzaamheden en in het najaar van 2017 zal de ruwbouw klaar zijn. De oplevering van de 4 gebouwen is voorzien in het begin van 2019.
Veel interesse uit Diest en omgeving

Van bij de aanvang van de verkoop kon het woonproject rekenen op sterke interesse uit de onmiddellijke omgeving. Reeds 80% van de 72 units is reeds verkocht. Bij de appartementen stijgt dit verkoopcijfer tot 90%.  Uit de analyse van het kopersprofiel is af te leiden dat de interesse voor het project voornamelijk een lokaal gegeven is. Zo komt ongeveer 40% van de kopers uit Diest zelf en nog eens een kwart van kopers woont in één van de buurgemeenten. Dat maakt dat ongeveer 2 op 3 van de kopers nu al in Diest of in de onmiddellijke omgeving van Diest woont.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer