Wezemaal heeft eigen spel en Jan Van Looveren werkt eraan mee

Jan Van Looveren
Wezemaal heeft een rijke geschiedenis. Een nieuwe website en spel bundelen die op een interactieve manier. Het nieuwe project is een van de trekpleisters tijdens de archeologiedagen van 20 tot en met 22 mei.

De kerk, de pastorie en het ondertussen verdwenen kasteel. Het zijn drie belangrijke plaatsen in Wezemaal die de het verleden en het uitzicht van het dorp mee hebben bepaald. "Omdat niet iedereen vertrouwd is met de rijke geschiedenis van deze locaties, wilden we ze in de kijker zetten", zo klinkt het bij de gemeente Rotselaar.

De intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst WinAr maakte in samenwerking met historicus Bart Minnen en de gemeente Rotselaar een mooie overzichtelijke website: Wezemaal3.be. "De ambitie is groot: wie weet groeit de website wel uit naar een dorpsbiografie, een platform waar inwoners, bezoekers en professionelen elkaar vinden en informatie delen", aldus de gemeente.

Bekende factchecker als gids

Tegelijkertijd liet Rotselaar een spel ontwikkelen dat niet enkel de geschiedenis van het dorp belicht, maar ook die van de Wijngaardberg. Om dit verhaal te vertellen, werd met Jan Van Looveren (tv-gezicht van Factcheckers) een perfecte gids gevonden. Voor de ontwikkeling van dit spel werd er samengewerkt met IOED, WinAr en Pretence Games.

Omdat alle goede dingen bestaan uit drie, is er naast de website en het spel nog een actie. Hoe vertaal je ondergrondse resten van een verdwenen kasteel voor bezoekers? Het antwoord komt terug in het spel, maar ook op de locatie zelf. De Technische Uitvoeringsdienst van Rotselaar en het Regionaal Landschap Noord-Hageland zullen bloemen aanplanten, waardoor de grachten die het kasteel omgaven weer zichtbaar worden.

Lees meer over