Trouwlocatie ‘The Barn’ sluit: brandveiligheid en vergunningen niet in orde

The Barn beeld Google Streetview

The Barn, gelegen in de Rotselaarse Torenstraat, moet sluiten op bevel van de burgemeester. De brandweer stelde er ernstige gebreken op vlak van (brand)veiligheid. Door de sluiting zijn veel koppels verplicht om een nieuwe locatie te zoeken voor hun trouwfeest.

De uitbater kreeg halfweg mei de brandweer en politie over de vloer voor een controle. Tijdens die controle bleek dat er geen gekeurde brandblusapparaten aanwezig waren. Voorts was er geen keuring van het elektriciteitsnet gebeurd en waren de leidingen van gasflessen verduurd. Een veiligheidsregister bleek niet te bestaan, net zoals vluchtwegen. Een brandverzekering was onbestaande. De schuur bevond zich in agrarisch gebied en had er daarom in de eerste plaats nooit mogen komen. Bij de gemeente Rotselaar waren er geen toelatingen of vergunningen verleend.

“Het geheel heeft een grote brandlast en er bestonden ernstige tekortkomingen in de brandveiligheid, zo wist de branddeskundige. Je kan niet tot in het oneindige een zaak sluiten door de brandveiligheid of een gebrek daaraan. Na klachten is de politie er verschillende keren langs geweest tijdens evenementen. Die werden op het moment zelf nooit gestaakt. Op stedenbouwkundig vlak zijn er ook enkele problemen”, wist Rotselaarse burgemeester Jelle Wouters (CD&V).

Op de hoorzitting met de gemeente Rotselaar gaf de uitbater een verslagen indruk. De kans dat The Barn, sinds eind mei gesloten, terug zal openen, lijkt klein. De uitbater lichtte zijn toekomstige huurders voor feesten in omtrent de stand van zaken. Hij heeft uiterlijk zestig dagen om in beroep te gaan tegen deze beslissing.

Lees meer over