Rotselaar schakelt zwerfvuilhandhavers in tijdens Rock Werchter: wie betrapt wordt riskeert boete tot 350 euro

Holsbeek zoekt Mooimakersdag in de strijd tegen zwerfvuil

Om extra inspanningen te leveren in de strijd tegen zwerfvuil, zetten Rotselaar en de OVAM tijdens Rock Werchter zwerfvuilhandhavers in, die intensieve controles uitvoeren. Wie zijn afval zomaar weggooit op straat en betrapt wordt, krijgt een GAS-boete.

"Vanuit het beleid zetten we er sterk op in om van Rotselaar een duurzame en klimaatvriendelijke gemeente te maken", zegt schepen voor Duurzaamheid en Milieu Piet De Bruyn (N-VA). "In dat kader willen we zwerfvuil bestrijden en ontraden, want het is een van de grootste ergernissen voor iedereen en enorm belastend voor het leefmilieu." Tijdens de gemeenteraad van maandag 27 juni werden de OVAM-zwerfvuilhandhavers officieel aangesteld. "We willen de OVAM en de Vlaamse overheid bedanken voor de inspanningen om er mee voor te zorgen dat ons dorp proper en net blijft, ook tijdens de festivals."

De OVAM-handhavers hebben de bevoegdheid om overtredingen vast te stellen, wanneer ze iemand betrappen op het weggooien van bijvoorbeeld een blikje, een peuk of een frietbakje op straat. Gedrag dat preventiecampagnes ontmoedigen, maar ondanks de vele inspanningen blijkt dat sensibiliseren alleen niet voldoende is. Deze vaststellingen kunnen vervolgens door de sanctionerend GAS-ambtenaar omgezet worden in boetes. De handhavers voeren hun controles niet uit in uniform, om de pakkans te vergroten. En dat op verschillende hotspots rondom het festivalterrein, niet op het festival zelf of op de campings.

Duurzame inspanningen

In Rotselaar worden er samen met de organisatie al jaren inspanningen gedaan om de festivals zo duurzaam mogelijk te organiseren. "Het lokaal bestuur legt het gebruik van rPET op, gerecycleerd PET materiaal, dat zowel binnen als buiten het festivalterrein (zoals standen en campings) apart wordt verzameld om te recycleren", zegt burgemeester Jelle Wouters (CD&V). Het gebruik van niet-recycleerbare materialen is verboden en afval wordt selectief ingezameld. Dit jaar krijg je overal al voor 15 (in plaats van 20) ingezamelde bekers of flesjes, een gratis drankbon.

Repressieve aanpak

Ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gelooft dat de aanwezigheid van zwerfvuilhandhavers op straat en rond de weide van Rock Werchter de afvalberg tot een minimum beperkt. “De tijd van sensibiliseren en waarschuwen is voorbij. Afval hoort niet op straat”, zegt minister Demir. “Het doet mij plezier dat de gemeente Rotselaar het belang ervan inziet en ingaat op ons aanbod van zwerfvuilhandhavers. Zeker tijdens een evenement dat voor zo'n grote volkstoeloop zorgt, kunnen onze zwerfvuilhandhavers voor de nodige bewustwording zorgen bij de festivalgangers en de afvalberg mee verkleinen”, besluit minister Demir.

Boete vermijden

Werp dus je peuk of blikje in de vuilnisbak of neem het mee en laat je omgeving proper achter. Wie dit niet doet en betrapt wordt door een zwerfvuilhandhaver, riskeert een boete die kan oplopen tot 350 euro.

Lees meer over