Open Vld Rotselaar wil openbare toiletten tijdens lockdownperiode horeca

In slaap gevallen op toilet
Omdat in deze lockdownperiode de horeca geen uitweg kan bieden voor een (plas)pauze tijdens een wandeling, kampen wandelaars met een praktisch probleem, want wildplassen is verboden. "Maak minstens in al onze kernen een openbaar toilet toegankelijk voor het publiek en maak deze plaatsen en openingsuren bekend aan onze inwoners en wandelende bezoekers." Dat is de boodschap van Open Vld Rotselaar die het punt agendeert op de gemeenteraad van 26 januari. "Met alles wat tegenwoordig al niet mag, is dit beslist een van de allermoeilijkste dingen om te laten als de nood hoog is." zegt Christel Hendrix, fractieleider van Open Vld Rotselaar.

Wandelen is noodgedwongen dé vrijetijdsactiviteit bij uitstek geworden van de meesten onder ons. Maar nu de horeca gesloten is, worden de bekkenbodemspieren al te zeer op de proef gesteld omdat er geen openbaar toilet ter beschikking is. Ook de openbare toiletten zijn tegenwoordig vaak meer gesloten dan geopend omwille van de coronamaatregelen.

Open Vld Rotselaar vindt het de taak van de lokale overheid om in te grijpen en op zijn minst in de kernen van Rotselaar, Wezemaal, Werchter en Heikant een openbaar toilet te voorzien. In steden worden her en der sanitaire blokken gezet, maar in de meeste gemeenten is het openstellen van de eigen infrastructuur eigenlijk al een goede maatregel, aangezien de toiletten van onze openbare gebouwen uitstekend uitgerust zijn omdat ze wettelijk ook toegankelijk moeten zijn voor mensen met een handicap.

Publieke gebouwen zoals het gemeentehuis, de Mena, de Jackop, het Wijnmuseum en de sanitaire blokken op de 4 begraafplaatsen komen in aanmerking, maar ook semi-publieke sanitaire voorzieningen aan parochiezalen, buurt- en jeugdcentra kunnen de nood ledigen. "In veel van onze openbare gebouwen kan het sanitaire deel bereikt worden via een rechtstreekse deur naar buiten, zodat het ganse gebouw niet hoeft opengesteld te worden. Waar een wil is, is een weg." aldus fractieleider Hendrix.

Toiletten openstellen is nodig, maar de bekendmaking ervan aan het grote publiek is net zo goed een must. Moderne steden en gemeenten zetten zelfs een openbare toilettenkaart op hun website of melden de locaties aan op apps zoals HogeNood, Flush en WCassap. Open Vld vraagt dan ook om de locaties voor openbaar toilet zo breed mogelijk te communiceren via alle kanalen die de gemeente ter beschikking heeft.

"Mensen krijgen voortdurend de boodschap om vol te houden en in beweging te blijven. Met alles wat tegenwoordig al niet mag, is dit beslist een van de allermoeilijkste dingen om te laten als de nood hoog is.", besluit Hendrix.

Lees meer over