Ook met minder chloor overleven virussen niet in zwembad Sportoase in Rotselaar

sportoase rotselaar
Op maandag 15 februari schakelde Sportoase Ter Heide in Rotselaar over naar een nieuw waterzuiveringssysteem waarbij een chloorarme techniek wordt toegepast. ,Sportoase Ter Heide isj één van de eerste zwembaden in België waarbij dit duurzame systeem toegepast wordt voor de ontsmetting van zwemwater.

Jaarlijks maken 81.000 zwemmers gebruik van het zwembad van Sportoase. Zij kunnen voortaan in water dat min chloor bevat zwemmen. 

De chloorarme techniek is gebaseerd op een combinatie van actieve zuurstof, koper ionisatie en UV-licht. Er wordt wel nog een kleine hoeveelheid chloor, die aangemaakt wordt via zout-electrolyse, aan toegevoegd. 

"Deze chloorarme ontsmettingstechniek zorgt voor een veilig en proper zwembad die aan alle hoge verplichte hygiënenormen voldoet", aldus directeur Michaël Schouwaerts. "Zo mag je er heel zeker van zijn dat virussen en bacteriën, net zoals in een chloorrijke omgeving, niet kunnen overleven in het water." 

De techniek werd ook voorgelegd aan het Agentschap Zorg en Gezondheid en de gemeente Rotselaar die beiden hun groen licht gaven voor dit project.

Naast de voordelen voor een groenere toekomst zijn er ook tal van gezondheidsvoordelen aan verbonden. Zo verduidelijkt Schouwaerts.  "Het is bewezen dat mensen die gevoelig zijn aan de luchtwegen, van een aangenamere zwembeleving genieten in een chloorarme omgeving. Het wekt ook minder allergische reacties op."

Lees meer over