Nieuw traject voor fietssnelweg F25 tussen Wezemaal en Aarschot

1 oktober 2021 | 16u11 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
fietssnelweg in Rotselaar
Begin dit jaar werd de eerste fase van het F25-project in Rotselaar afgerond met een nieuwe fietsroute tussen de Abdijlaan en Pad onder ’t spoor. Nu heeft de provincie Vlaams-Brabant ook de definitieve plannen klaar voor het tweede stuk fietssnelweg tussen het station van Wezemaal en Aarschot.

“De provincie Vlaams-Brabant wil met de aanleg van kwalitatieve fietssnelwegen een antwoord bieden op de hedendaagse mobiliteitsproblematiek”, zegt gedeputeerde voor mobiliteit Tom Dehaene (CD&V). “Met de projecten in Rotselaar zetten we grote stappen in de realisatie van de volledige F25, de fietssnelweg tussen Leuven en Aarschot. Die zal in deze drukke regio een veilig en snel mobiliteitsalternatief bieden. Op deze manier willen we meer mensen op de fiets krijgen. Dat is niet alleen goed voor de files, maar ook voor het milieu én voor de gezondheid.”

Het nieuwe traject van de fietssnelweg tussen station Wezemaal en Aarschot ziet er als volgt uit:

  • De reeds aangelegde fietsroute wordt met een fietsbrug over de Langestraat verbonden met de stationsomgeving. De fietsbrug past in de vernieuwing van de stationsomgeving met onder andere een wegtunnel op de Langestraat die onder de spoorweg en de fietsbrug doorgaat.
  • Vanaf het station van Wezemaal loopt de fietsroute als fietsstraat verder langs de Kruisboogstraat.
  • Er komt een nieuwe fietsverbinding tussen de Kruisboogstraat en de Valleilaan.
  • Net voor de Valleilaan komt er een fietstunnel schuin onder de sporen.
  • Na de tunnel loopt de fietssnelweg aan de noordkant een stuk in de spoorberm, afgescheiden van de Heirbaan.
  • De fietsroute loopt na de kruising met de Eekhoornlaan verder op de Heirbaan.
  • Na het kruispunt van de Heirbaan met de Eekhoornlaan vervolgt de fietsroute als fietsstraat het bestaande tracé van de Heirbaan tot in Aarschot.

“Een eerste deelproject van de fietssnelweg is dit jaar gerealiseerd door de gemeente Rotselaar. Dit traject tussen de Abdijlaan en Pad onder ’t spoor is een groot succes en wordt druk befietst voor recreatief en woon-werkverkeer” vertelt schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Carine Goris (CD&V). “Samen met de ondertunneling van de spoorweg in de Langestraat en de totale vernieuwing van de stationsomgeving in Wezemaal zullen we vervolgens ook de volgende fase van de fietssnelweg realiseren met de aanleg van een fietsbrug over de Langestraat en de verbinding van de fietssnelweg met de stationssite” aldus schepen Goris.

Extra fietsstraten
De fietsroute blijft open voor alle verkeer en gemengd verkeer blijft steeds mogelijk. De Kruisboogstraat en de Heirbaan (deel na de Eekhoornlaan tot grens Aarschot) zullen worden ingericht als fietsstraat. Hier geldt voor alle weggebruikers – ook fietsers – een snelheidsbeperking van maximaal 30 kilometer per uur. De huidige knip in de Heirbaan, ter hoogte van de Nachtegaalstraat, blijft behouden.

Vervanging eerder onderzocht ontwerptraject
De plannen voor een aangepaste route van de fietssnelweg vervangen die van het traject langs de Valleilaan dat eerder werd onderzocht. Het is een veiliger alternatief dat zorgt voor meer natuurbehoud. Bovendien maakte een wijziging in reglementering rond de bouw van schuine spoorwegtunnels bij Infrabel het nieuwe traject mogelijk. Met dit project wordt er een comfortabele fietsverbinding voorzien tussen station Wezemaal, Middelberg en Heikant. Op basis van dit plan starten alle procedures op om de route te realiseren.

“Deze nieuwe fietsroute zorgt dus voor een doorbraak in twee lokale dossiers” geeft burgemeester Jelle Wouters (CD&V) aan. De buurtbewoners zijn vragende partij voor een fietsdoorsteek tussen de Kruisboogstraat en Valleilaan en een fietstunnel die de Valleilaan (Middelberg) met de Heirbaan (Heikantberg) verbindt. Met die nieuwe fietsverbindingen zorgt de gemeente voor een snelle en kwalitatieve fietsverbinding en twee nieuwe fietsdoorsteken die het fietsen in Rotselaar sterk zullen stimuleren” aldus burgemeester Wouters.

Infomarkt 14 oktober
Infrabel, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Rotselaar lichten het project verder toe op de infomarkt van 14 oktober tussen 13.00 en 21.00 uur in de parochiezaal van Wezemaal. Inwoners kunnen daar informatie inwinnen en hun vragen stellen. Binnenkort wordt er ook een flyer bedeeld met een globaal overzicht over het F25-project en de timings van de verschillende projectfases.

Meer informatie over het project en de timings van de verschillende fasen  via https://fietssnelwegen.be/nieuws/rotselaar.

Lees meer over