Naast de Dijlebrug ook langdurige werken aan de Nieuwebaan

De Nieuwebaan in Werchter
Vanaf maandag 20 november starten de riolerings- en wegenwerken aan de Nieuwebaan in Werchter. De Nieuwebaan wordt dan afgesloten van Hoekje tot aan de rotonde. Iets verderop ligt de Dijlebrug waaraan ze minstens een jaar zullen werken.

Het gedeelte van de Nieuwebaan tussen Werchter-Brug en Hoekje blijft in beide richtingen open voor verkeer, net als de rotonde. De plaatselijke handelaars in Werchter-Centrum en aan Werchter-Brug blijven tijdens de werken steeds bereikbaar.

Hoe kun je rijden?

  • De route Sint-Jansstraat, Hoekje, Werchter-Brug en rotonde blijft open voor lokaal verkeer. Het deel Nieuwebaan tussen Hoekje en het kruispunt Werchter-Brug zit niet in de werfzone, net als de rotonde. In het begin van de werken is hinder op het kruispunt van Hoekje met de Nieuwebaan wel mogelijk.
  • Bovenlokaal verkeer wordt geweerd uit Werchter-Centrum en voor vrachtverkeer +3,5 ton geldt er een verbod, uitgezonderd voor plaatselijk vrachtverkeer. Er is ruim vooraf signalisatie om een alternatieve route te nemen via Tremelo en Haacht.
  • Bewoners van Hoogland kunnen rijden via de verbindingswegen met de Hogeweg.
  • Bezoekers van Chiro Werchter en tafeltennisclub Werchter hebben toegang via een verbindingsweg vanaf Hoogland.

Om de verkeersimpact op de Sint-Jansstraat te beperken, zijn er een aantal maatregelen van kracht. Eerst en vooral blijft de Sint-Jansstraat een fietsstraat. Je mag er maximaal dertig kilometer per uur rijden en gemotoriseerd verkeer mag er fietsers niet inhalen.

Om die regels te handhaven en de veiligheid te garanderen, is er aangepaste signalisatie voorzien en de gemeente Rotselaar vraagt aan de politie om regelmatig te controleren. Er werd dit jaar ook een trajectcontrole geactiveerd om de snelheid permanent te handhaven. Om de doorstroming van onder andere De Lijn te garanderen zonder conflictsituaties neemt de gemeente tijdelijk parkeervakken weg die op de rijbaan van de Sint-Jansstraat gelegen zijn.

Hoe fiets je?

Je kunt fietsen door heel Werchter-Centrum. Alleen de werfzone op de Nieuwebaan is niet toegankelijk met de fiets. Om vanuit Hoogland het centrum te bereiken, rijd je om via de verbindingswegen met de Hogeweg. Op de Hogeweg komt er ter hoogte van de Kleine Molenweg een tijdelijk zebrapad.

Hoe rijdt de bus?

De bushaltes Werchter ‘Hoekje’ en Werchter ‘Tremelobaan’ blijven in gebruik door De Lijn, alleen de route wordt aangepast. Voor de betrokken buslijnen 333, 500 en nachtbus N7 worden dus geen haltes afgeschaft. De bus volgt een omleiding vanop de Nieuwebaan via Hoekje en de Sint-Jansstraat naar de rotonde en omgekeerd.

"Door de werken aan de Nieuwebaan te combineren met het afsluiten van de Dijlebrug op de Provinciebaan is er minder doorgaand verkeer in Werchter-Centrum en blijft de verkeershinder beperkter dan wanneer de werken apart zouden uitgevoerd worden", klonk het bij de gemeente Rotselaar. 

Het einde van de werken is voorzien voor de zomer van 2024.

Lees meer over