Moet dansschool Scintillare na meer dan 20 jaar verdwijnen? "Meer dan 600 mensen dreigen hobby te verliezen"

Manuela Van Tongelen

Dansstudio Scintillare uit Rotselaar kijkt mogelijk tegen zijn laatste jaren aan. De dansstudio moet weg uit hun locatie in de Sparrenstraat. Daarom kochten ze vijf jaar geleden -op aanraden van de gemeente- een lap grond in de Vakenstraat. Tot op heden is het echter niet duidelijk of de dansstudio daar ooit zal komen.

Dansstudio Scintillare werd in 2001 opgericht in Rotselaar en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bruisende dansschool en een gevestigde waarde in de gemeente. "Met meer dan 600 leden van alle leeftijden, bijna 100 lesuren per week en een team van meer dan 20 kwaliteitsvolle lesgevers barsten we sinds enkele jaren uit onze huidige locatie en is deze niet langer geschikt voor het geven van onze wekelijkse lessen. Na een zoektocht van enkele jaren naar een geschikte nieuwe locatie voor onze dansschool - helaas zonder succes - stapten wij in 2017 naar de gemeente Rotselaar met de vraag of zij ons misschien konden verder helpen in onze zoektocht en ons konden vertellen waar wij onze dansschool zouden kunnen uitbreiden", zegt Manuela Van Tongelen, directrice en danslerares bij Scintillare Dance Studio.

"Het gemeentebestuur stelde ons een perceel in de Vakenstraat voor, toen nog in bezit van de gemeente, dat wij konden kopen voor de bouw van de nieuwe dansschool. Om te garanderen dat de bouw daar zeker kon plaatsvinden lieten wij vooraf plannen opmaken bij onze architect en legden wij deze voor bij de dienst ruimtelijke ordening, burgemeester en schepencollege van Rotselaar. Zij bevestigden ons nogmaals dat het desbetreffende perceel uiterst geschikt was voor de bouw van onze dansschool volgens de voorgelegde plannen. In 2019 konden we deze grond in de Vakenstraat dan ook officieel kopen en dienden we de aanvraag voor onze omgevingsvergunning in. Jammer genoeg volgde er beroep tegen onze vergunning en werd ons project in 2020 in beroep geweigerd", klinkt het.

"Wij stapten na deze weigering opnieuw naar het gemeentebestuur met de vraag of er geen andere optie was binnen de gemeente aangezien dit perceel blijkbaar toch niet zo geschikt was als zij lieten uitschijnen. Zij vertelden ons dat er geen enkele andere mogelijkheid in de omgeving was en dat zij absoluut wilden dat de bouw op deze locatie plaatsvond. Zij vroegen ons om de nodige aanpassingen aan de plannen door te voeren en een nieuwe omgevingsvergunning aan te vragen. Dit deden we ondanks alle nieuwe en hoge extra kosten, tijd en energie en in de zomer van 2021 dienden we een nieuwe aanvraag in. Nu is het 2022. Intussen zijn we al vijf jaar verder sinds de start van dit traject. Opnieuw werd er beroep tegen ons project aangetekend en zal onze vergunning voor de bouw van onze dansschool op deze locatie opnieuw geweigerd worden ondanks alle gevraagde aanpassingen en inspanningen. Het perceel blijkt simpelweg niet geschikt voor de bouw van onze dansschool omwille van heel wat uiteenlopende redenen", vertelt Van Tongelen. Het gedeelte dat naast de Meander in Rotselaar ligt, ligt namelijk in overstromingsgebied. Sinds de zware overstromingen, heeft de Vlaamse Milieumaatschappij haar criteria verstrengd en gingen ze in beroep tegen de vergunning. De Deputatie van de provincie oordeelt ten vroegste in september. Tijd die de dansstudio misschien niet meer heeft.

Scintillare Dance Studio in de Sparrenstraat.
Scintillare Dance Studio in de Sparrenstraat.

"Wij vroegen dan ook aan het gemeentebestuur of zij de (ongeschikte) grond die zij aan ons verkochten terug wilden kopen. Tot onze grote verbazing en verslagenheid was het antwoord zeer duidelijk 'nee, dit is niet onze verantwoordelijkheid'. De aankoop van de grond, notariskosten, registratiekosten, kosten van de architect na tientallen gevraagde planwijzigingen, aanvragen van adviezen en studies, overige onkosten en daarbovenop het verlies aan inkomsten de voorbije vijf jaar doordat wij onze activiteiten niet konden uitbreiden en leden moesten weigeren wegens het aanhoudende plaatsgebrek: allemaal weg. Wij zijn hier enorm van aangedaan. Hierdoor zijn wij niet in staat om een nieuw perceel of pand aan te kopen voor onze dansschool en in onze huidige locatie kunnen wij niet langer blijven. Dit betekent dat onze dansschool na 21 jaar allicht de deuren zal moeten sluiten en dat meer dan 600 kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen hun hobby, hun passie, hun sport en hun uitlaatklep niet langer kunnen beoefenen en dat meer dan 20 professionele lesgevers hun job verliezen. Waar wij meermaals aan het gemeentebestuur vroegen om ons te helpen om de toekomst van onze dansschool te kunnen verzekeren, tekenden zij het doodsvonnis van onze dansschool. Al wat wij opgebouwd hebben en waar wij 21 jaar lang heel hard voor gewerkt hebben, onze tweede thuis, zien wij nu verdwijnen", treurt Van Tongelen. Daarom startte zij een petitie op om zo toch wat druk op de gemeente te zetten. De petitie haalde ondertussen al meer dan 2.150 handtekeningen: een erg sterk signaal.

Burgemeester Jelle Wouters (CD&V) zou de dansstudio graag willen behouden. "Het lokaal bestuur van Rotselaar zal actief juridisch tussenkomen in deze beroepsprocedure om het project van de dansschool bij de provinciale Deputatie te verdedigen. Het college van burgemeester en schepenen is ervan overtuigd dat dit project goed past in de sport-en recreatiesite van domein Ter Heide", zegt Wouters.

Lees meer over