KU Leuven is op zoek naar vuurstenen uit Rotselaar

Vuursteen
Onderzoekers van de KU Leuven zijn op zoek naar vuurstenen die ooit in Rotselaar werden gevonden. Die stenen willen ze bestuderen om zo meer te weten te komen over de prehistorie in onze regio.

De kans is groot dat er 120.000 jaar geleden mammoeten en reuzenherten rondliepen in onze streken. Dat bleek in de tweede helft van de jaren 1970 al, toen de Plas in Rotselaar werd uitgegraven als zandontginning voor de aanleg van de E314. Toen kwamen er onder andere vuistbijlen, vuurstenen en zelfs slagtanden van mammoeten naar boven. Het materiaal werd in de jaren 1970 al eens bestudeerd door de KU Leuven, maar onderzoekers willen nu - met de nieuwe technieken die er doorheen de jaren zijn bijgekomen – een nieuwe studie uitvoeren.

Omdat veel inwoners de vuurstenen in de jaren 1970 naar huis hebben genomen, roept de KU Leuven nu alle vinders op om de stenen ter beschikking te stellen van het onderzoeksteam. Uiteraard krijg je je materiaal achteraf netjes terug. “We willen vooral weten waarvoor de stenen gebruikt werden. Werden er bomen mee gekapt? Of huiden mee geschraapt? Dat zouden we nu op een intensere manier willen bestuderen”, zegt Ward Caes, onderzoeker aan de KU Leuven.

Heb je zelf vuurstenen liggen, of ken je iemand die er heeft, neem dan contact op met de KUL via prehistorische.archeologie@kuleuven.be.

Lees meer over