Hier vieren ze hun verjaardag niet graag

21 oktober 2021 | 12u59 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
sociale kruidenier
't KOMtvanPAS, de sociale kruidenier en voedselbank van Rotselaar, bestaat deze maand één jaar en dat vinden ze spijtig. "We hadden liever niet bestaan", zo luidt het. "Of niet moeten bestaan. Dat meer mensen dan we dachten, in Rotselaar in armoede leven anno 2021 is immers geen reden om te feesten."

In oktober 2020 organiseerden ze hun eerste treffen. Mensen die in armoede leven, konden er voor het eerst bij de sociale kruidenier in Rotselaar terecht om betaalbaar eten en basisproducten te bekomen. Er was ook ruimte voor een babbel, bij een tasje koffie of thee.

Sinds die tijd komen ze iedere maand samen, met een uitgebreid aanbod en een luisterend oor. Op donderdag 21 oktober doet ze het voor de dertiende keer.

"Alhoewel we liever niet hadden bestaan, zijn we ook heel dankbaar dat we een goede samenwerking met de gemeente en het ocmw, de voedselbank, Goods to give en enkele plaatselijke handelaars hebben kunnen uitbouwen", aldus Mia Vansintjan.." Een hele ploeg vrijwilligers, nu ook uit de doelgroep zelf, maakte dit mogelijk."

De vzw bereikte, met financiële steun van de gemeente, het eerste werkjaar iedere maand ongeveer 160 personen uit een 60-tal gezinnen die werden doorverwezen door het OCMW. Om hun goederen ​​​​​ te stockeren huren ze een stockageruimte in de Stationsstraat en een ontmoetingsruimte, waar ze hun gelegenheidswinkel en -café inrichten. In hun pop-up winkel is ook altijd een ocmw-medewerker aanwezig. De voedselbank en Goodstogive leveren maandelijks goederen, daarnaast worden ze ook gesteund door Delhaize Wezemaal, Okay Rotselaar, Danone Rotselaar en de Plek Werchter

De ploeg maakt van de verjaardag gebruik om nieuwe initiatieven te ontwikkelen.  Zo willen ze samen met de klanten voedseloverschotten verwerken tot soep en confituur. "We dromen ook van een vaste stek", aldus Vansintjan. "Tegelijkertijd willen we zoeken hoe we in de toekomst nog meer aanwezig kunnen zijn in alle deelgemeentes. We willen een stem geven aan wie, om welke reden dan ook, te weinig heeft om rond te komen."

sociale winkel

Lees meer over