Het unieke titanenwerk van Marc Elsen in Wezemaal

de wijnmuur
In mei 2016 begon hij aan het herstel van 120 meter van de 200 jaar oude wijnmuur in Wezemaal. Onlangs legde Marc Elsen (72) de laatste steen. Voorlopig althans. Want de wijnmuur is in totaal 1546 meter lang en er dringen zich nog restauraties op. 

Zolang hij het zich kan herinneren maakt de oude wijnmuur in Wezemaal deel uit van zijn leven. Zijn (groot)ouders hadden er sinds de jaren '20 een perzikengaard, als kleine jongen speelde hij er in de jaren '50 geregeld. "In mijn herinneringen was er steeds die kapotte muur, maar veel was ik er toen niet mee bezig." Maar samen met het verstrijken der jaren, groeide de interesse om de muur te herstellen. Of toch zeker het stuk dat aan de perzikengaard grensde. "Er werd in het algemeen lange tijd langs alle kanten over de restauratie van de wijnmuur gesproken", blikt Marc terug. "Maar veel gebeurde er niet, de restauratie was immers geen eenvoudige klus."

En dus besliste hij in mei 2016 om er dan maar zelf aan te beginnen."De eerste drie jaar was het echt wel een voltijdse job", bekent Marc. "Dagelijks was ik hier 7 tot 8 uur bezig met het stapelen van stenen. Door omstandigheden was ik hier de laatste jaren iets minder, maar nu is - voorlopig - de laatste steen gelegd." Alhoewel, zeg niet zomaar steen tegen de stenen die hij handmatig stapelde. Aan de zuidkant restaureerde hij de muur immers met de originele zandstenen, zoals ze er 200 jaar geleden werden opgelegd. "Naar ik hoor is dat toch wel iets uniek", voegt hij er met gepaste trots aan toe. "De zuidkant heb ik helemaal kunnen herstellen zoals het was, op de juiste hoogte. Maar nu zijn de originele stenen op. Ik heb de laatste gebruikt." Aan de noordzijde zou hij ze nog hoger kunnen leggen, om zo tot de originele stand te komen, maar originele stenen heeft hij hiervoor niet meer. "Ook aan de zuidkant zou ik nog verder kunnen bouwen, met andere stenen, maar dit stuk is in eigendom van Natuurpunt en daar kan ik niet zomaar werken." 

Ongeveer 6000 uur heeft hij eraan gewerkt. En naast het zware werk, werd hij hierbij in maart van vorig jaar ook nog eens met vandalisme geconfronteerd. "Men wilde een doorgang door de muur forceren", vertelt hij erover. "De gaten, een 5-tal, die hierdoor zijn ontstaan, heb ik intussen nog niet kunnen herstellen omdat dat echt niet evident is. Als je over de E314 rijdt zie je de muur, maar ook de gaten. Ik weet nog niet wat ik ermee zal doen."

Waarmee meteen duidelijk wordt dat hij nog niet helemaal bereid is om een streep onder het titanenwerk te trekken. Dus als je een man ziet die binnenkort stenen op de muur legt, dan is dat waarschijnlijk Marc Elsen die weer aan het werk is. 

Lees meer over