Gloednieuw peddeltraject op de Demer

Kayak op de Demer
Gisteren openden Vlaams minister van Sport Ben Weyts, en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters een gloednieuw peddeltraject op de Demer. Dit houdt in dat het traject van de Demer, van Diest tot Werchter - waar de Demer in de Dijle uitmondt - volledig is uitgerust om op de best mogelijk manier aan peddelsport te doen. Met deze investeringen wil Vlaanderen peddelsporten zoals kanoën, kajakken en suppen, die voor een breed publiek toegankelijk zijn en mensen doen bewegen in de natuur, promoten en zo laagdrempelig mogelijk maken.

Ideale sportieve zomeractiviteit

De nieuwe peddelroute, een project dat werd opgestart in 2016, werd gisteren officieel geopend door de Vlaamse ministers van Sport Ben Weyts en van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Zij legden al peddelend een stukje van het traject af, vanaf het Kasteel van Nieuwland in Aarschot tot de Brug Demer in Betekom.

Het volledige traject begint in Diest, loopt verder door Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Begijnendijk en Rotselaar, en komt uit in Werchter. Het traject kan afgelegd worden door peddelaars van elk niveau, of het nu met een kano, kajak of SUP (standing up paddel) is. De prachtige Demervallei maakt van deze peddelroute de ideale zomeractiviteit voor wie zich sportief wil uitleven in de natuur .

Vlaams minister van Sport Ben Weyts: “Mooie en kwalitatieve sportinfrastructuur in je omgeving zet aan tot sporten. Vele Vlamingen hebben tijdens de coronatijden verschillende sportroutes in hun buurt (her)ontdekt. Samen met Sport Vlaanderen blijven we investeren in kwaliteitsvolle sportinfrastructuur omdat we mensen willen aanmoedigen om te blijven bewegen en tegelijkertijd het mooie Vlaanderen eens van een andere kant te leren kennen.”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De Vlaamse overheid investeert de komende jaren fors in de Demervallei. Door tientallen oude meanders opnieuw op de Demer aan te sluiten, krijgt de rivier er tegen 2030 maar liefst 11 kilometer aan natuurlijke rivierbochten bij. De rivierlengte zal daarmee met ongeveer een derde stijgen. De nieuwe meanders maken een einde aan de droogteproblematiek in de zomer en leveren in de wintermaanden een belangrijke bijdrage aan de waterveiligheid van de regio. Het zijn voor watersporters bovendien elf extra kilometers om de rivier en haar vallei al peddelend te beleven”.

Gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant Monique Swinnen: “De Demervallei groeit uit tot een vallei in het Hageland waar het heerlijk is om je vakantie door te brengen. Nu de mensen nood hebben aan een breed aanbod aan activiteiten in eigen land vormt de afvaart van de Demer een bijkomende troef. Toerisme Vlaams-Brabant en het provinciebestuur blijven inzetten op kwaliteitsvolle beleving in het Hageland, en zet partners aan tot samenwerking en overleg opdat de mensen hier voluit van natuur, cultuur en lekker eten kunnen genieten.”

Voorzitter Vlaamse Kajak en Kanofederatie (VKKF) Rik Vierstraete: “Peddelsport is echt de ideale activiteit voor tijdens een zomerse staycation. Met deze nieuwe route hopen we weer heel wat mensen te overtuigen om het peddelroutenetwerk in Vlaanderen te komen beleven.”

Demervallei als recreatieve hotspot

Om de peddelroute mogelijk te maken, werden er verschillende werken uitgevoerd langsheen het traject. Zo werden er hellingen aangelegd om de Demer toegankelijk te maken voor de boten. Er werden borden geplaatst bij de zeven start- en stopplaatsen. Er werden peilschalen aangelegd om de waterstand te meten, en er werden boeien en signalisatie op en langs het water aangebracht, om ook bij hoog water de veiligheid van de watersporters te kunnen garanderen. Om het afwateringsprobleem bij de startplaats in Diest aan te pakken werd er een bijzondere samenwerking opgezet tussen de brandweer, de stad Diest, Aquafin en De Vlaamse Waterweg nv.

In het kader van het Sigmaplan, dat sterk inzet op water- en natuurbeleving, zijn er nog uitgebreidere werken in uitvoering in de Demervallei. Door het winterbed van de Demer te herstellen, creëert de Vlaamse overheid maar liefst 2 miljoen m³ extra waterbergingsvolume. Zo zullen overstromingen vanuit de Demer in de toekomst verleden tijd zijn. Door tientallen oude Demermeanders opnieuw aan te sluiten en drempels in de rivier te maken, komt het zomerpeil bovendien hoger. Zo krijgt verdroging in de zomer geen kans. Als kers op de taart maken de Sigmawerken de Demer en het landschap nog interessanter en gevarieerder om te beleven.

De werkgroep rond de Peddelroute Demer bestaat uit vertegenwoordigers van Sport Vlaanderen, De Vlaamse Kajak & Kanofederatie, de provincie Vlaams-Brabant, De Vlaamse Milieumaatschappij en De Vlaamse Waterweg nv.

Peddelen in elke provincie

De nieuwe peddelroute op de Demer is de tweede in Vlaams-Brabant en de vierde in Vlaanderen. Op termijn hoopt Sport Vlaanderen om in elke provincie peddelroutes te openen en ze waar het kan met elkaar te verbinden. Zo zou het traject op de Demer via de Dijle verbonden kunnen worden met een traject in Mechelen, en kan er zo een heus peddelnetwerk gecreëerd worden.

Lees meer over