Eerste steen Huis van het Kind in Rotselaar feestelijk gelegd

Eerstesteenlegging

Rotselaar krijgt een Huis van het Kind: een huis waar Kind & Gezin, Wiegwijs (Kind & Preventie) en de gemeentelijke medewerkers hun dienstverlening aan gezinnen zullen aanbieden. Zo verzekert gemeente Rotselaar de mogelijkheid tot ondersteuning dichtbij huis. 

De nieuwbouw komt in de Kapelstraat 47, naast school De Straal en nabij de nieuwe buitenschoolse kinderopvang. Vandaag werd symbolisch de eerste steen gelegd, in aanwezigheid van leerlingen van GBS De Straal.

Het gaat om een energiezuinige, hedendaagse en toegankelijke nieuwbouw, met onder andere zonnepanelen, een regenwater- en warmtepomp. Binnen is er ruimte voorzien voor onder andere medische ondersteuning, een borstvoedingslokaal en een gespreksruimte. "Het gebouw, waar Rotselaar ruim 600.000 euro in investeert, zal ook gebruikt kunnen worden voor kleinschalige ontmoetingsmomenten en infoavonden. Zo realiseren we in Rotselaar een toekomstgericht beleid waarbij onze jonge gezinnen centraal staan. Als de werken volgens planning verlopen, wordt de nieuwbouw in mei 2023 in gebruik genomen", zegt burgemeester Jelle Wouters (CD&V).

Huis van het Kind

Het Huis van het Kind wordt de lokale informatie- en ontmoetingsplaats voor kinderen en ouders. "Iedereen die te maken heeft met de ontwikkeling van kinderen en jongeren tot 24 jaar kan er terecht. Elk gezin heeft soms nood aan ondersteuning. Bij het Huis van het Kind kun je daarom terecht met alle vragen. Verder kun je er ook andere ouders ontmoeten, tips uitwisselen en workshops volgen. Want onze jonge gezinnen verdienen echt alle steun", aldus Wouters.

Bijzondere aandacht gaat hierbij naar gezinnen in een kwetsbare situatie. "Door onder andere samen te werken met het Sociaal Huis van onze gemeente, zet Huis van het Kind extra middelen in om alle gezinnen te kunnen ondersteunen bij de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren", vertelt Wouters.

Lokale coördinator

Om de samenwerking te optimaliseren en gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen, heeft de gemeente nu ook een coördinator voor Huis van het Kind. Centraal in de werking staat het geven van advies bij het opvoeden, vanaf de geboorte tot en met het grootbrengen van jouw tiener(s). "Daarnaast willen we toekomstige ouders wegwijs maken in aanbod van kinderopvang en inzetten op preventieve gezondheidszorg en de uitbouw van een gezinsvriendelijk vrijetijdsaanbod. Enkele succesvolle acties werden al uitgewerkt, zoals de studieruimtes voor studenten en vrijetijds-pakketten voor kansarme gezinnen. Verder werden er met het Peuterspeelpunt en de Kindercarrousel ook al ontmoetingsmomenten tussen gezinnen georganiseerd", zo besluit Wouters.

Lees meer over