Dijlebrug kan niet opengesteld worden voor autoverkeer tijdens Rock Werchter

26 januari 2024 | 21u25 | Gepost door annpeeters
Dijlebrug
Agentschap Wegen en Verkeer laat weten dat de werken aan de Dijlebrug in Rotselaar niet klaar zullen zijn tegen de festivalzomer en dat heeft gevolgen voor het verkeer naar Rock Werchter.

Wegen en Verkeer bouwt vanaf eind september 2023 een nieuwe brug over de Dijle in Rotselaar. Op de 'onderbrug', waar de Provinciebaan (N229) over de Dijle gaat, werd in 2018 een verzakking in het midden van het wegdek vastgesteld. Sinds de eerste vaststellingen werd de brug regelmatig opgemeten. Uit de laatste opmetingen bleek dat de lokale verzakking zich voortgezet heeft. Daarom is beslist om de brug volledig af te breken en te vervangen door een nieuwe brug.

Nieuwe brug van 28 meter

De Dijlebrug wordt met 28 meter twee keer zo lang als vorige. Het brugdek zelf is opgebouwd uit 11 liggers in voorgespannen beton met 2 midden- en einddwarsdragers. Dat brugdek rust op twee landhoofden aan de oevers die elk op zich ondersteund worden door een palenrij. Aan één kant is er een platform om later de brug makkelijk te kunnen inspecteren. Aan de andere kant onder de brug komt een faunapassage voor grotere dieren.

Integratie met Hagelands landschap naast VEN-gebied

Binnen het nieuwe concept van de brug krijgt de Dijle haar natuurlijke loop terug. Dat komt omdat de brug niet meer in het water zal rusten, maar op de flank van de oever. De brug zal daardoor vanop de oevers licht naar beneden hellen, over De Dijle. De leuningen van de brug worden ook aan de natuurlijke omgeving aangepast.

Een faunapassage van een 2-tal meter hoog wordt onder de brug voorzien, zodat onder andere reeën en herten uit het VEN-gebied veilig kunnen oversteken. De brug wordt daarom bewust wat hoger aangelegd, zodat de passage grotendeels droog blijft. Een ander voordeel daarvan is dat de brug bij aanhoudende en hevige regenval niet onder water komt te staan.

Heraanleg stuk Provinciebaan tussen brug en Haachtsesteenweg (N21) 

Wegen en Verkeer zal de heropbouw van de brug combineren met de heraanleg van het stuk van de Provinciebaan tussen de brug en het kruispunt met de Haachtsesteenweg (N21). Ter hoogte van de zijstraat Dijlekant komt er een beveiligde oversteekplaats.

Autoverkeer tegen Rock Werchter niet meer mogelijk  

"Door vertragingen bij de werken van de nutsmaatschappijen, zal het niet mogelijk zijn om tegen Rock Werchter een brug af te werken die op dat moment ook opengesteld kan worden voor autoverkeer. Voetgangers en fietsers zullen wel gebruik kunnen maken van de nieuwe Dijlebrug", laat Agentschap Wegen en Verkeer weten. 

Als verder alles volgens plan verloopt, zal de brug tegen 1 september opengesteld kunnen worden. 

Lees meer over