Buitengewoon Kamperen werd ook in Rotselaar een succes

piet de bruyn
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurinvest lanceerden deze zomer ‘Buitengewoon Kamperen’ om Vlamingen aan te moedigen midden in de natuur in eigen land te genieten van een welverdiende vakantie. Uit de cijfers van Vlaams parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) blijkt dat enkele nachten kamperen midden in de natuur een succes was: tijdens de zomermaanden en de weekends in september waren ‘tipitenten’, verspreid over 13 Vlaamse locaties, 3833 nachten bezet. Ook in Rotselaar werd graag van de tipitenten aan het domein Ter Heide gebruik gemaakt.

3833 bezette nachten voor de tipitenten, dat betekent een gemiddelde bezettingsgraad van bijna 50%. Uiteraard heeft corona meer dan een beetje mee te maken. Maar het is duidelijk dat heel wat gezinnen met kinderen, de belangrijkste doelgroep van het initiatief, de weg naar de natuur hebben gevonden. Piet De Bruyn reageert enthousiast op de cijfers die hij opvroeg bij minister van Toerisme en Natuur Zuhal Demir (N-VA): “Deze cijfers tonen dat heel wat Vlamingen onze natuur en hun bijhorende diversiteit koesteren.” Maar er is meer, volksvertegenwoordiger De Bruyn onderzocht ook de gevolgen voor de natuur: “De gasten volgden in het algemeen het kampeerreglement zeer goed op. Zo waren er slechts een handvol kleine inbreuken, zoals het achterlaten van afval (minder dan 5%) en het respecteren van de nachtrust (eenmalig). Ook reageerde ANB snel en gepast op ongepast gedrag en klachten of opmerkingen.”

Ook in Rotselaar, waar Piet De Bruyn schepen is, was Buitengewoon Kamperen een succes. Hij verduidelijkt: “Maar liefst 16% van alle kampeerders, vooral gezinnen uit Antwerpen, Vlaams Brabant en Brussel, verbleven in een tipitent nabij het domein Ter Heide. Met een bezettingsgraad van 30% kozen vele kampeerders voor onze mooie omgeving want vertoeven aan de Plas was toen niet mogelijk omwille van de coronamaatregelen. Ook werd snel gereageerd op een éénmalige klacht van een buurtbewoner.”

Of het initiatief Buitengewoon Kamperen ook volgend jaar zal doorgaan is op dit moment nog niet geweten.

Lees meer over