Bib van Rotselaar herneemt normale werking

bib rotselaar
Vanaf dinsdag 25 mei stopt de bibliotheek van Rotselaar haar afhaaldienst. Vanaf die dag is de bib er opnieuw geopend volgens de oude openingsuren. Dit heeft tot gevolg dat het gratis reserveren stopt vanaf woensdag 19 mei. Vanaf dan kost een reservering net als voorheen (ook als je deze niet ophaalt) 0,80 euro per gereserveerd materiaal.

Ook voor de bibliotheken was het afgelopen jaar een bewogen jaar, waarbij ze zich samen met hun leden telkens aan de gewijzigde omstandigheden dienden aan te passen. Bibliothecaris Kristel Heylen blikt even met ons terug.

"Tijdens de eerste lockdown was de bib aanvankelijk volledig gesloten tot 4 mei 2020", vertelt ze. "Tijdens deze periode heeft het bibliotheekpersoneel de bib opgeruimd. Zo werd de collectie nagekeken, oude materialen afgevoerd, rekken gepoetst en een draaiboek opgemaakt voor een afhaaldienst."

Van 4 mei tot 6 juli werkte de bib met een afhaaldienst. "Aanvankelijk kwam die wat traag op gang, maar na verloop van tijd groeide de interesse en de aanvragen", gaat ze verder. "Op 6 juli opende de bib weer de deuren, uiteraard met de nodige coronamaatregelen. Zo mochten er max. 15 personen binnen, met winkelmandjes, gel, afstand, mondmasker en zo meer."

Op 20 oktober werd de bib opnieuw gesloten en werkten ze opnieuw met een afhaaldienst. "Deze duurde tot nu", aldus Heylen. "Zaterdag 22 mei 2021 zal onze laatste afhaaldag zijn."

In deze periode van afhaaldienst hebben ze in totaal ongeveer 7000 pakketten verzorgd voor de gebruikers. "Iedereen mocht 15 materialen uitlenen", vertelt ze.  "Hoewel niet iedereen telkens 15 materialen uitleende uiteraard, kan je toch wel tellen dat er een enorme hoeveelheid boeken/materialen uitgeleend werden. Naast boeken leenden we ook tijdschriften, vertelplaten, voorleesrugzakjes, thematrolley’s en e-readers uit. Naast het fysieke aanbod kon de gebruiker ook zijn gading vinden in ons uitgebreid digitaal aanbod: e-boeken via de icloud, Fundels, Gopress kranten- en tijdschriftendatabank en zorgden de nieuwe toepassingen Bieblo en Mijn Leestipper voor keuzegemak bij het zoeken naar een geschikt boek."

Tijdens de korte (fysieke) openingsperiode konden ze nog net een lezing organiseren met Zaki, het Groot Dictee en de verwendag. "Daarnaast organiseerde ons vrijwilligersteam van het Computercafé maandelijks een online webinar en werden er online lezingen georganiseerd, waaronder 2 deze week in het kader van de ‘Week van de groeilamp’", gaat ze verder. "Deze week start de bibliotheek ook met een nieuw project en wordt de gemeente Rotselaar een ‘Boekstart-gemeente’. "Hiervoor startte de bib met een nieuwe collectie, speciaal voor baby’s."

"We hebben dus best wel een hele drukke periode achter de rug";, besluit ze. "We kijken er ook tevreden op terug omdat we toch heel wat mensen hebben kunnen verder helpen tijdens deze periode. Bovendien schakelden we in deze moeilijke periode ook nog eens over van een PBS (provinciaal bibliotheeksysteem) met software Aleph over naar een EBS (eengemaakt bibliotheeksysteem) met software Wise en waarin we nu deel uitmaken van het Slim Netwerk."

Lees meer over