Ferm opent troostplek

4 mei 2020 | 10u48 | Gepost door redactie
Ferm opent troostplek
Het vrouwennetwerk Ferm lanceerde op 2 mei een breed, voor iedereen toegankelijk aanbod rond troost. Want gemis, verlies en afscheid moeten nemen, valt vandaag voor veel mensen extra zwaar.
Het project PlantTroost krijgt de steun van drie experten, Dirk De Wachter, Manu Keirse en An Hooghe. Met een gevarieerd actieplan, waaronder een open digitaal platform, reikt Ferm troost aan op uiteenlopende manieren. Met PlantTroost lanceert Ferm ook het idee van gemeenschappelijke ‘troostplekken’, in heel Vlaanderen. Het project werd voorgesteld in het Domein van Kwabeek in Boutersem.
Het bericht Ferm opent troostplek verscheen eerst op Leuven Actueel.

Mensen zijn vandaag angstig en onzeker, ervaren gemis en verlies of moeten op afstand afscheid nemen van een dierbare. Het coronavirus heeft het gewone leven ontwricht, bepaalde gebruiken en rituelen zijn nu niet mogelijk. Dat weegt zwaar op het mentaal welbevinden van velen. Troost krijgen en troost bieden is essentieel. Ferm ziet in de huidige gezondheidscrisis kansen om troost te (her) ontdekken en veerkracht te herwinnen. Troost zorgt voor verbondenheid, hoop en vertrouwen, ook in de toekomst.

 Bronnen van troost voor iedereen

Het project PlantTroost  komt aan een hoge nood tegemoet. PlantTroost is zowel facilitator als motor om expertise en handvaten van troost op een duurzame manier te delen met iedereen, ook  in een samenleving postcorona. Het project krijgt steun van experten en partners zoals CAW; VVSG; Tele-onthaal; Zorgnet-icuro; Orbit vzw; Verbinding in Verlies; Kunstwerkt. Met PlantTroost gaat Ferm ook in op de oproep van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke om samen te zorgen voor het mentaal welzijn van de bevolking, de campagne ‘Zorgen voor Morgen’.

Digitaal platform en troostplekken

Het open digitaal platform www.SamenFerm.be/?utm_source=rss&utm_medium=rss planttroost staat online vanaf 2 mei. Het is een dynamisch platform dat zal blijven groeien. Mensen vinden er uiteenlopende bronnen van troost, troosttips, getuigenissen, hulporganisaties, rouwconsulenten, boekentips, een platform voor troostgenoten, troostkunstenaars en beklijvende video’s met drie experten, Dirk De Wachter, Manu Keirse en An Hooghe.

PlantTroost wil troost ook een fysieke plek geven en lanceert het idee van troostplekken in Vlaanderen. Deze voor iedereen toegankelijke, gemeenschappelijke, stille plekken maken verbondenheid en troost voelbaar en zichtbaar. Bolgewassen zullen hierbij een belangrijke rol spelen. Omdat ze symbool staan voor herwonnen veerkracht en energie. Met het eigen netwerk van 200.000 gezinnen en samen met lokale gemeenschappen, mikt Ferm op 80 tot 100 troostplekken in Vlaanderen, na de zomer van 2020 en op een Vlaamse troostplek voor het einde van het jaar.

Het bericht Ferm opent troostplek verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over