René Vanderwaeren, stichter van wielerschool waarvan Jasper Stuyven afkomstig is, overleden

15 februari 2023 | 11u16 | Gepost door rik.poulman@te…
Vanderwaeren

Zaterdag 11 februari is erevoorzitter en stichter van de Olympia Wielerschool René Vanderwaeren op 87-jarige leeftijd thuis overleden. Onder meer Jasper Stuyven en voorheen Guido Van Calster, Eddy Schepers en Roland Liboton trainden als jonge gasten nog bij hem.

René was lange tijd werkzaam als medewerker bij de Bank van Brussel in Tienen, daarnaast ook regio sportjournalist voor Het Laatste Nieuws en bestuurslid van de Tiense Sportraad, waar hij zich vooral toelegde op alle sporten op de openbare weg.

In 2017 hadden wij met hem nog een interview over het ontstaan van zijn wielerschool. “Tot verschillende jaren ja de oorlog haakten wielrenners tijdens de winter hun rijwiel aan de haak en namen ze enkele maanden rust om bij de start van het nieuwe seizoen alles uit de kast te halen, vertelde hij daarover. “Als sportleraar was ik er altijd van overtuigd dat je op de eerste plaats een goeie atleet met zijn vooraleer aan een wielercarrière te denken. Dat is precies waarom wij in de winter van 1960 in Molenbeek-Wersbeek met Olympia Wielerschool bescheiden van start gegaan zijn. Die trainingsschool zou aan de basis liggen van een nieuwe dimensie in de wielersport.”

Vanderwaerens aanpak stootte oorspronkelijk op grote scepsis bij zowel heel wat renners als hun begeleiders. Men geloofde er niet echt in dat turnoefeningen veel konden bijdragen tot resultaten in de koers, maar in 1965 sloot zijn wielerschool het jaar af met zeven kampioenen, waarbij Roger Jochmans zich in de kijker reed als kampioen van Stoempersclub Leuven. De strafste stunt kwam evenwel van Fons Scheys die nationaal juniorenkampioen werd in Herentals en in de sprint Noël van Tieghem en Roger De Vlaeminck het nakijken gaf. Toen was de trein voor Olympia echt vertrokken.

Lees verder onder de foto
Olympia
Met René op training, ergens jaren '70

Onder René’s impuls groeide Olympia uit met trainingscentra in Leuven, Testelt en Attenrode. Later kon de club gebruik maken van de startbanen van de voormalige vliegschool in Goetsenhoven, waar ze nog steeds actief is.

Zijn geesteskind ontwikkelde zich verder tot een wielerclub die vooral werkt met jongens en meisjes van 8 tot 18 jaar die vooral jongens en meisjes op een aangepast niveau laten kennismaken met de wielersport, ieder op zijn eigen niveau de kans bieden om te groeien en waarbij ploeggeest en sportiviteit belangrijker blijven dan prestaties.

De uitvaartliturgie van René zal plaatsvinden in de Sint-Gilliskerk in Kumtich op zaterdag 18 februari om 10.30 uur. In het bijzijn van de familie kan u René een laatste groet brengen bij Uitvaartzorg Permentier, Kumtichstraat 2, 3300 Kumtich op vrijdagavond 17 februari van 19 uur tot 19.30 uur.

Lees meer over