Politie waarschuwt voor valse mails van Europol, Interpol en de federale politie

PZ HerKo
Lokale politiezone HerKo (Herent-Kortenberg) krijgt de laatste dagen veel vragen van bezorgde burgers in verband met e-mails die zogezegd afkomstig zijn van Europol, Interpol of de federale politie.

"In de berichten wordt beweerd dat de bestemmeling betrokken is bij strafbare feiten (zoals kinderpornografie, exhibitionisme, ...) en wordt gevraagd dringend contact op te nemen. Bij contact zullen de oplichters geld eisen om zogezegd vervolging te voorkomen. Deze berichten zijn vals. Neem dus zeker geen contact op met de oplichters", zegt politiewoordvoerder Nick Gyselinck.

"Er circuleren ook e-mails waarin wordt aangemaand om een verkeersboete te betalen. Trap ook hier niet in de val. Ook deze berichten zijn vals", gaat Gyselinck verder. Hij geeft ook enkele tips mee. "Stuur dergelijke e-mails door naar verdacht@safeonweb.be. Zo help je voorkomen dat andere mensen slachtoffer worden. Verwijder daarna de e-mail uit je mailbox. Als je toch geld bent kwijtgeraakt: doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Neem meteen contact op met de bank en laat je rekening blokkeren. Daarvoor contacteer je Card Stop via 078/170.170", besluit Gyselinck.

Lees meer over