Politie trok al 252 rijbewijzen in van bestuurders die gsm gebruikten achter het stuur

Gsm achter stuur
Van 1 tot en met 12 mei werden er al 252 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken door de politie in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Er werden door een aantal politiezones afzonderlijke controle-acties gehouden op gsm-gebruik achter het stuur, anderen integreerden de actie in hun reguliere verkeerscontroles. De actie loopt nog tot en met 30 juni.

De laatste jaren is het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen. "Uit een Europese enquête is gebleken dat 1 op 4 Belgische bestuurders berichten leest of verstuurt tijdens het rijden en dat 1 op 6 nog steeds niet handenvrij belt achter het stuur. 1 op 10 bestuurders geeft aan op deze manier al (bijna) eens een ongeval te hebben gehad. Volgens Vias institute houdt 8 % van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur. Dit zou naar schatting leiden tot een vijftigtal doden en zo’n 4.500 gewonden per jaar", zo klinkt het bij het parket Halle-Vilvoorde.

De bestuurders van wie de rijbewijzen onmiddellijk worden ingetrokken, zullen zich in de maand september moeten verantwoorden voor de politierechtbanken van Vilvoorde en Halle. Zij riskeren een geldboete van 240 tot 4.000 euro en een intrekking van het rijbewijs van 8 dagen tot 5 jaar. Het parket Halle-Vilvoorde hoopt op deze manier de weggebruikers meer bewust te maken van de mogelijke gevolgen van hun verkeersonveilig gedrag.

Lees meer over