Poezenopvang Cattitude haalt 22 verwaarloosde katten op in Herent, maar middelen om ze te verzorgen ontbreken

katten

De vzw haalde na een oproep 22 katten op in Herent, er zouden nog een aantal katten ter plaatse zijn, die ze door plaatsgebrek niet konden meenemen. 

Bij vzw Cattitude zitten ze met de handen in het haar: "Een paar dagen geleden bereidden we onze vrijwilligers voor op een nakende noodstop die mogelijks wel eens heel problematisch kon zijn. Nog geen 2 dagen later werden we geconfronteerd met een nieuwe horrorsitutatie en we hadden de keuze: ofwel lopen we weg en we laten de gemeente en hun dierenwelzijn het oplossen na een mailtje of we helpen, wetende dat dit waarschijnlijk de genadeslag is voor Cattitude…"

Ene kat na de andere

"We gingen ter plaatse in Herent na een melding over een zoveelste gewond/ziek kitten, maar de ene kat na de andere kwam tevoorschijn vanuit een kot, onder een stapel paletten, uit het hoge gras, allemaal waren ze ziek, allemaal veel te mager ook. Het snot liep uit hun neusjes, sommigen lagen roerloos op de grond te wachten op hulp die er waarschijnlijk nooit zou komen."

Gemeente

"We bellen de gemeente Herent en vertellen wat er gaande is, hoe urgent deze situatie is, maar er komt geen hulp. We bellen de politie, die nemen contact op met de gemeente waarna we terug gecontacteerd worden door de gemeente. We moeten een mailtje sturen en dan moet de situatie eerst goedgekeurd worden op de gemeenteraad. Are you for real Herent?!? Veel van deze katten hebben die tijd niet! Ondertussen is er al 1 kleintje gestorven in onze armen. Een ander jong katje van amper een maand of 10 krijgt nu intensieve zorg in de hoop dat we haar erdoor krijgen, anders moet ze morgen aan het infuus.  We vonden ook een kat in vergevorderde staat van ontbinding en de rest wachtte hetzelfde lot als wij onze verantwoordelijkheid (die wij eigenlijk niet hebben in die gemeente) niet zouden nemen. We mogen de katjes binnenbrengen bij één van hun dierenartsen voor sterilisatie en castratie, maar zoals je kan zien op de foto’s is steriliseren op dit moment het minst van onze zorgen."

Van Herents burgemeester Astrid Pollers (N-VA) kregen we geen reactie, zij is met vakantie tot en met maandag, maar schepen van Dierenwelzijn Jan Schelstraete (Open Vld) stond ons wel te woord:  "De gemeente heeft regelingen rond katten: een overeenkomst met de Zorghoeve voor verwaarloosde en mishandelde dieren en voor zwerfkatten een catch and release beleid ondersteund door samenwerkingsovereenkomsten met de lokale dierenartsen. VZW Cattitude heeft dinsdag contact gehad met de diensten en wou blijkbaar iets anders doen. Dan kan de gemeente niet zomaar tussen komen, maar er werd hen gevraagd de hele situatie (inclusief gemaakte kosten) op mail te zetten. Dit is tot dusver niet gebeurd. We kunnen altijd kijken naar oplossingen, zowel voor dit specifieke geval als voor een structurele samenwerking. Voor dit specifieke geval moeten we echt wel eerst weten wat en waar ze juist gedaan hebben en welke kosten er zijn alvorens we iets kunnen toezeggen en voor een samenwerking moeten wij natuurlijk ook andere kattenasielen in de buurt een voorstel laten indienen, de fair play." 

Gouden vrijwilligers

"Onze prachtige vrijwilligers zijn maar liefst 12 uur bezig geweest om te zoeken naar kittens en het vangen van de zieke dieren. Godzijdank hebben we een team dat wél geeft om die prille leventjes, een team dat above and beyond ging en ver over hun eigen grenzen om deze katjes in veiligheid te brengen. Merci voor jullie harde werk, keer op keer."

Werking pauzeren of stoppen

"Door deze melding zijn wij genoodzaakt om onze werking al dan niet tijdelijk te pauzeren. Met deze melding hebben we niet alleen onze rekening geplunderd maar volgende facturen kunnen we ook niet meer betalen. De moed is ons volledig in de schoenen gezakt en er is een klein mirakel nodig om onze werking te kunnen hervatten. Tot dan staan we met onze rug tegen de muur en kunnen we niks meer doen. Om al deze katjes de nodige zorgen te bieden, hebben we heel dringend jouw hulp nodig, jouw donatie maakt het verschil, jouw donatie redt hun leven."

Crowdfunding

Wie wil helpen kan iets storten op de crowdfunding die eind februari opgestart is, toen voor de aanpassing van de infrastructuur. 

katten

Lees meer over