Oplichters versturen e-mail in naam van minstens 26 burgemeesters

Valse mail
De voorbije weken werd de naam van minstens 26 burgemeesters misbruikt door oplichters. In naam van de burgervaders verstuurden ze een e-mail naar alle raadsleden en gemeentepersoneel waarin ze hun hulp vroegen. Onder andere de burgemeesters van Kortenaken, Glabbeek, Holsbeek, Tremelo, Begijnendijk en Bekkevoort kregen ermee te maken. “Vraag is hoe ze aan de adressen geraakten van alle raadsleden en het personeel, we gaan in elk geval onze IT-infrastructuur controleren en checken op veiligheid”, zegt Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

De mail die zogezegd van de burgemeesters komt is kort “Zou je alsjeblieft een minuut kunnen vrijmaken om me te helpen bij het discreet voltooien van een taak? Ik zou graag uw reactie per e-mail ontvangen omdat ik momenteel in een vergadering zit”, luidt het.

Nadien wordt er blijkbaar ook gevraagd om I-Tunes cadebonnen aan te kopen, zo vertelt Kortenaaks burgemeester Kristof Mollu (CD&V).  “We hebben een Whatsapp-groepje met heel wat burgemeesters en 26 lieten al weten iets soortgelijks te hebben meegemaakt.”

Al zeker in het geval van Mollu en Reekmans werd de mail alleen verstuurd naar raadsleden en gemeentepersoneel.

De mail werd ook ondertekend met de naam van de burgemeester maar wanneer je wat beter kijkt, merk je dat het e-mailadres van de verzender niet overeenkomt met dat van de burgemeester. “Eerst lijkt de mail wel van mij te komen maar als je wat doorklikt staat er een gmail account als afzender, dat klopt natuurlijk niet”, zeggen Mollu en Reekmans.

Bij Mollu is het al de 2de keer dat hij geconfronteerd wordt met dergelijke mail. “Ik diende klacht in en verwittigde ook safe on web, daar wisten ze mij te vertellen dat dit wel vaker gebeurt, het fenomeen heeft zelfs een naam en wordt CEO-fraude genoemd. Het gebeurt namelijk ook binnen bedrijven waar medewerkers een mail krijgen van de CEO.”