Open Bierbeek is gekant tegen deelname aan nationaal park Brabantse Wouden: "Bierbeek is het vijfde wiel aan de wagen"

Brabantse Wouden
Op de gemeenteraad van vanavond zal de partij Open Bierbeek zich opnieuw verzetten tegen een deelname van Bierbeek aan het nationaal park in wording, de Brabantse Wouden.

"In het regeerakkoord heeft de Vlaamse regering afgesproken om tijdens de huidige legislatuur drie landschapsparken en vier nationale parken te erkennen. Ze stippelden hier een heel traject voor uit met kandidaturen, jury’s en selectieprocedures en ontvingen initieel 23 kandidaturen over gans Vlaanderen", zegt Maarten Vanschoonbeek van Open Bierbeek.

"Ondertussen brokkelt het draagvlak bij lokale besturen echter meer en meer af, waardoor er slechts drie kandidaturen overblijven. Daaronder dus het voorstel van de Brabantse Wouden. Tal van gemeenten missen immers een breder draagvlak en vinden dat de procedure te veel gestuurd wordt door N-VA-minister Zuhal Demir. Ze trekken zich daarom terug uit de gebiedscoalities. Waar de kritiek aanvankelijk vanuit de landbouw en private grondeigenaars kwam, uiten nu ook UNIZO en VOKA een grote bezorgdheid over de inrichting van die nationale parken. Zo klagen ze over een gebrek aan een regelgevend kader dat de nodige garanties biedt aan landbouwers, grondeigenaars en lokale ondernemers. Laat dat nu net de kritiek zijn die Open Bierbeek reeds twee jaar geleden uitte bij de voorstelling van de nationale parken", stelt Vanschoonbeek.

'Bierbeek, het vijfde wiel aan de wagen'

Als toekomstig nationaal park wil de Brabantse Wouden het Hallerbos, het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud met elkaar verbinden. Het nationale park strekt zich zo uit van Halle tot Leuven en Waver en zou zo’n 470 km² omvatten. "Bierbeek bevindt zich dus voor 2/3de buiten dit projectgebied. Uit eerdere nota’s blijkt dat Bierbeek een meerwaarde zou zijn voor het nationale park, maar of het nationaal park dat voor Bierbeek of zijn inwoners zal zijn, blijft vooralsnog een grote vraag", zo vraagt Vanschoonbeek zich af.

Daarom eist Open Bierbeek concrete cijfers en voordelen voor onze gemeente en haar inwoners. "Onze partij weigert een blanco cheque te ondertekenen. Wij draaien als gemeente immers mee op voor de kosten van dit project", klinkt het nog.

Lees meer over