Op- en afrittencomplex Winksele wordt veiliger voor fietsers en voetgangers: werken starten maandag 24 juni

Motor aangereden op de oprit van de E314 in Winksele

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op maandag 24 juni met werken op de Brusselsesteenweg (N2) in Leuven, aan het op- en afrittencomplex van de E314. De fietspaden worden aangepast en met nieuwe verkeerslichten wordt oversteken veel veiliger voor fietsers en voetgangers. De eerste fase van de werken zorgt voor relatief weinig verkeershinder. De werken duren volgens de huidige planning tot eind oktober. 

Conflictvrije verkeerslichten

De verkeerslichten aan het complex van Winksele zijn de oudste van de regio en vertonen vaak storingen. Het Agentschap Wegen en Verkeer vervangt de volledige verkeerslichten, inclusief nieuwe kabels en palen. De nieuwe verkeerslichtenregeling wordt bovendien helemaal conflictvrij. Dat betekent dat fietsers en voetgangers oversteken wanneer het licht voor auto's op rood staat. Dat is veiliger voor elke weggebruiker, maar betekent wel dat automobilisten op drukke momenten langer zullen moeten aanschuiven. De verkeerslichten zijn onderling afgestemd via de verschillende detectielussen die in het wegdek worden aangebracht.

Meer detectielussen: nooit zomaar voor het rode licht

Wegen en Verkeer plaatst ook nieuwe ‘detectielussen’. Dat zijn kabels in het wegdek die de voertuigen op een bepaalde tak detecteren om de verkeersdrukte ‘live’ te meten. De tellussen sturen signalen door naar de regelaar van de verkeerslichten. Dat is de computer die bepaalt wanneer het verkeerslicht voor een bepaalde rijrichting op groen springt en hoe lang de ‘groentijden’ voor de verschillende rijrichtingen duren. Als de wachtrij op een bepaalde tak van het kruispunt langer wordt, kan de regelaar de groentijd voor die tak verlengen. Anderzijds is het voordeel van meer tellussen dat je nooit ‘zomaar’ voor het rood staat, want als er geen wagens staan wordt de groentijd niet onnodig verlengd.

Veiliger met de fiets en te voet

Met de nieuwe verkeerslichten kunnen fietsers en voetgangers in de toekomst op een veilige manier de Brusselsesteenweg oversteken. Aan beide kanten van de E314 komt een lichtengeregelde oversteekplaats. Ook fietsers die uit de Vlietstraat en Stuiverstraat komen, bereiken via de oversteekplaats op een veilige manier de overkant. Bovendien worden de fietspaden onder de brug van de E314 opnieuw aangelegd en komen ze verder van de drukke rijweg te liggen.

    
Weinig hinder tot begin augustus

Op maandag 24 juni start de aannemer al met voorbereidende werken. In de loop van de eerste weken zorgen de werken voor relatief weinig hinder. Het verkeer op de Brusselsesteenweg kan in beide richtingen blijven doorrijden en ook de op- en afritten van de E314 blijven voorlopig open. De voorbereidende werken duren tot vrijdag 12 juli. Dan start het bouwverlof en werkt de aannemer drie weken lang niet. Vanaf dinsdag 6 augustus starten de werken aan de op- en afritten zelf en neemt de verkeershinder toe. De hele maand augustus wordt zowel de oprit richting Lummen als de oprit richting Brussel afgesloten. Het verkeer volgt dan een omleiding via een ander complex om de snelweg op te rijden. Handelaars en omwonenden kunnen binnenkort een digitale hinderfiche downloaden om leveranciers en bezoekers te informeren voor de grotere hinder vanaf augustus.

Lees meer over