Nieuw gebouw voor politiezone Voer en Dijle: "Alleen maar voordelen voor ons jonge korps"

VoDi

Sinds 2017 vormen Bertem, Oud-Heverlee, Huldenberg en Tervuren één politiezone: Voer en Dijle (VoDi). Sluitstuk van die fusie is een nieuw politiegebouw op het bedrijvenpark Keiberg-Vossem. Het voorontwerp is nu goedgekeurd: in januari 2025 wordt het gebouw in gebruik genomen.

Bij de fusie bleek er nood te zijn aan een gebouw waar alle medewerkers, buiten de wijkposten, samengebracht konden worden. Het bedrijvenpark Keiberg-Vossem op de steenweg tussen Tervuren en Leuven bood een unieke kans om op een terrein van 40 are een modern en praktisch politiegebouw op te richten. Korpschef Peter Vanhoyland is alvast overtuigd van de meerwaarde: “De centralisatie van de politiediensten in één gebouw zal de interne en externe communicatie ten goede komen”.

Burgemeester van Bertem Joël Vander Elst (Gemeentebelangen-Open Vld) sluit daarbij aan: “De dienstverlening voor onze burgers staat centraal in dit project en ik ben ervan overtuigd dat het centraliseren van de politie-infrastructuur de service voor onze inwoners ten goede zal komen.”

Ook Danny Vangoidtsenhoven, burgemeester van Huldenberg (Open Vld) en voorzitter van het politiecollege, is enthousiast: “Een centraal gebouw biedt alleen maar voordelen voor ons jonge korps dat vandaag nog verdeeld zit over de twee bestaande gebouwen in Tervuren en Sint-Joris-Weert. Duurzame keuzes en een moderne werkvloer met nieuwe ICT-toepassingen leveren vrijwel meteen meer rendement op voor onze medewerkers. Met één doel: alle vrijgekomen tijd inzetten voor een efficiënt politiekorps ten dienste van elke inwoner.”

Burgemeester van Tervuren Marc Charlier (N-VA) ziet nog bijkomende troeven: “Voor de politiezone VODI is dit de kroon op het werk van het succesvol integratietraject dat sinds 2017 is afgelegd. Een nieuw functioneel en efficiënt hoofdkantoor voor onze 102-man sterke politieformatie is tevens een bijkomende troef voor de rekrutering in een krappe arbeidsmarkt.”

Voortraject afgerond

Na een aanloopperiode waarbij onder meer de medewerkers bevraagd werden, zijn alle noodzakelijke stappen gezet om de omgevingsvergunning in te dienen. De werf start in het voorjaar van 2023 en de politie trekt vanaf januari 2025 in het gebouw.

Doordachte inrichting

Het gebouw heeft een gebruiksoppervlakte van 4.000 m² en is opgedeeld in zones die al dan niet voor het publiek toegankelijk zijn. Belangrijk daarbij is dat de privacy van slachtoffers en verdachten gegarandeerd blijft. Bovendien zijn er voorzieningen voor medewerkers en bezoekers met een fysieke beperking. In het ontwerp is ook aandacht voor het welzijn van de medewerkers: zo wordt er met natuurlijk daglicht gewerkt en ‘logische’ routes die nodeloos heen-en-weergeloop vermijden. Daarnaast is gezorgd voor een goede ventilatie van de ruimtes. Het geheel is ingekleed in een eigentijds maar tegelijk ook tijdloos gebouw.

VoDi

Duurzaamheid als extra troef

Een politiegebouw heeft een aantal specifieke noden, maar ook op ecologisch vlak past het ontwerp in dit duurzaam bedrijventerrein. Zo is er de bewuste keuze voor warmtepompen, zonnepanelen en intelligente systemen om de verwarming, koeling, verlichting en verluchting te regelen. Ook het beschikbare water wordt maximaal gebruikt met ter plaatse gezuiverd regenwater, ideaal voor het wassen van de politievoertuigen bijvoorbeeld. Tot slot zet de politiezone ook sterk in op de overgang naar elektrische voertuigen.

“Door te kunnen werken vanuit en in een modern en duurzaam gebouw, uitgerust met de nieuwste technologieën, zal ons politiekorps nog beter ten dienste staan van onze bevolking”, besluit Bart Clerckx, burgemeester van Oud-Heverlee (CD&V).

Lees meer over