Menselijke fout ligt aan de basis van auto die van brug tuimelt op Engels Plein

Ongeval Vaartkom Mariethumasbrug

Het spectaculaire ongeval in Leuven dat gebeurde eind oktober 2021, waarbij een Chinese familie in hun rode auto achterwaarts van de opengaande Marie Thumasbrug tuimelde, gebeurde door een menselijke fout. De Vlaamse Waterweg kwam tot deze conclusie na een intern gevoerd onderzoek.

Tijdens het aanschuiven op de brug raakte de rode Nissan ingesloten tussen de slagbomen toen die omhoog ging. De auto schoof even bergaf, viel dan van de brug af en kwam op zijn dak tot stilstand. Bij de inzittende liep het zoontje van het gezin, toen anderhalf jaar oud, een hoofdwonde op in zijn kinderstoeltje. De ouders werden flink door elkaar geschud.

Niemand van De Vlaamse Waterweg merkte de knalrode auto op de brug op. Dat is niet vreemd omdat deze manueel werd en nog steeds wordt bediend vanaf Kampenhout-Sas. Daar werden ze aanvankelijk niet opgemerkt door de brugbediener, dat geeft De Vlaamse Waterweg nu ook toe.

“Het was een onachtzaamheid. De bediener van de brug verklaarde dat hij niks gezien had op de brug, al had hij die auto moeten opmerken op de camerabeelden. Er moet steeds een visuele check plaats vinden om te bekijken of de brug vrij is. Waarom hij niets heeft gezien, is ons niet duidelijk. Dat zullen we nooit weten. Hij was enorm onder de indruk, maar werkt nog steeds voor ons in dezelfde functie. Het is niet dat hij het met opzet heeft gedaan. Hij heeft verder een goede staat van dienst. Voorheen was er steeds iemand ter plaatse, maar tegenwoordig wordt alles centraal bediend zoals vanuit Kampenhout-Sas. Op die locatie worden verschillende bruggen bediend”, vertelde Carolien Peelaerts, woordvoerder van De Waterweg nv die instaat voor het beheer van deze bruggen. “De afstelling van de verkeerslichten veroorzaakte in het verleden al te vaak filevorming op deze brug. Dat is gevaarlijk als de brug omhoog gaat voor een aankomend schip. Zoals de verkeerslichten nu zijn afgesteld is de kans zo goed als onbestaande dat een ongeval zoals zich in oktober voordeed, zich kan herhalen. Dit werd in overleg met Wegen en Verkeer aangepast", weet Peelaerts nog.

Na het voorval kreeg het gezin psychologische bijstand. De slachtoffers hebben via de verzekering al een schadevergoeding ontvangen. Op burgerlijk vlak is dat nog niet allemaal rond, het gerechtelijk onderzoek moet soelaas brengen.

Lees meer over