Help de wetenschap vooruit en werk mee aan klinisch onderzoek

24 mei 2024 | 11u41 | Gepost door redactie
KU Leuven
Publi

De zomer staat voor de deur en het Centrum Klinische Farmacologie (CKF) biedt dan een unieke kans om mee te werken aan baanbrekend en medisch wetenschappelijk onderzoek. Onder leiding van professor de Hoon zoekt dit gerenommeerde onderzoekscentrum in UZ Leuven gezonde vrijwilligers voor belangrijke geneesmiddelenstudies. Dit is dus jouw kans om deel te nemen aan een onderzoek met nieuwe medicijnen en om de wetenschap vooruit te helpen.

Bij het CKF worden klinische studies uitgevoerd in de eerste fase van geneesmiddelenonderzoek. Dit betekent dat nieuwe medicijnen voor het eerst worden toegediend aan gezonde mensen om hun veiligheid en werking te testen. Door deel te nemen aan deze studies, speel je een cruciale rol in het ontwikkelen van nieuwe behandelingen die mogelijk miljoenen levens kunnen verbeteren.

Kan iedereen deelnemen?

Hoewel deelname openstaat voor velen, zijn er enkele algemene voorwaarden voor deelname aan een fase I studie. Zo moet je lichamelijk en geestelijk gezond zijn, mag je geen geneesmiddelen of drugs gebruiken, moet je in staat zijn om je aan opgelegde beperkingen te houden (zoals beperkingen in sport, alcohol en koffie), mag je niet allergisch zijn voor geneesmiddelen en mag je minstens dertig dagen vóór de start van een studie niet deelnemen aan een andere geneesmiddelenstudie. De leeftijd van de deelnemers varieert meestal tussen 18 en 60 jaar. Roken, het gebruik van medicatie en onderliggende ziekten sluiten deelname eveneens uit. 

Ook al spreekt men van ‘vrijwilligers’, er staat een gepaste vergoeding tegenover. Die hangt af van de tijd die je aan de studie besteedt en de procedures die je moet doorlopen. Belangrijk om weten is dat de vergoeding niet gebaseerd is op eventuele risico's of neveneffecten.

Hoe neem je deel? 

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van het CKF: www.ckf.be. Daar vind je alle informatie over de komende studies. Als er een studie bij is die je interesseert, kan je je interesse kenbaar maken door een e-mail te sturen naar ckf@uzleuven.be. Als je in aanmerking komt, word je uitgenodigd voor een vooronderzoek om te bevestigen dat je in goede gezondheid verkeert en geschikt bent voor deelname.

Door deze zomer deel te nemen aan een klinische studie bij het CKF, draag je niet alleen bij aan de vooruitgang van de medische wetenschap, maar ontvang je ook een vergoeding voor je inzet. Meld je vandaag nog aan en maak deel uit van deze spannende reis in de medische wereld.