Hagelandse 101 was schot in de roos: "Eentje wandelde met 22 kg zware rugzak en ook driegeslacht bereikte de finish"

101

De Hagelandse 101 was een schot in de roos. Van de 2002 deelnemers, er waren er 2082 ingeschreven maar sommigen kwamen niet opdagen, kwamen er 1548 over de finish binnen de voorziene tijd. “Eentje legde de 101 km af met een rugzak met 22 kg zand. Volgend jaar doen we het opnieuw en inschrijven kan al vanaf 1 november 2023”

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

De Hagelandse 101 werd in het leven geroepen door Jo Langela en Tony Coussens uit Tielt-Winge die een alternatief wilden bieden voor de Dodentocht. “We wilden net iets anders doen dan de Dodentocht en aangezien die 100 km lang is maakten wij er 101 km van. Dit jaar konden deelnemers ook kiezen voor een parcours van 55 km, bedoeling hiervan was om mensen te laten proeven van het event en misschien kiezen ze dan volgende keer voor de full version”, zegt Jo die het parcours eerder zelf ook verkende.

“Onderschat het niet want het is best heavy. Het Hageland staat niet meteen bekend voor het vlakke land van Brel, in totaal moesten de deelnemers zo’n 800 meter hoogteverschil overbruggen voor de 101 en 421 meter voor de deelnemers van het 55 km parcours.”

Lees verder onder de foto

101
Een mama legde de tocht af met haar kind in de rugzak

Aantal straffe prestaties

Van de 2082 ingeschreven deelnemers bereikten er dus 1548 de finish binnen de voorzien tijd, 821 van de 1224 wandelden 101 km en 727 van de 778 de 54 + 1 km.

Onder de deelnemers best een aantal prestaties om u tegen te zeggen. “Ik ontmoette een man met een rugzak waar je zes weken mee kan gaan trekken, zo groot en zwaar was die. Toen ik hem ernaar vroeg vertelde hij mij dat hij er 22 kg zand had ingestoken omdat hij bij de finish van de vorige editie nog te fit was. Hij wou zien of dit hem ook zou lukken en hij finishte effectief binnen de tijd. Een vrouwelijke deelneemster slaagde erin om haar tweejarig zoontje in een draagzak mee te nemen vanaf kilometer 90 tot de finish en ook een driegeslacht wandelde de 54+1 en haalde de finish”, zegt Jo.

Dat deelnemen aan het 55 km parcours een aanzet kan zijn voor meer is een zekerheid, zo blijkt uit sommige getuigenissen. “We hebben nu vooral last van blaren maar we hebben de smaak wel te pakken, misschien gaan we volgend jaar wel voor de 101 km want nu kozen we voor het parcours van 55 km en dat was best al pittig maar we zien het wel zitten om volgend jaar meer te proberen”, vertelt er eentje.

Er werden 3 deelnemers afgevoerd naar het ziekenhuis  maar dat was uit preventieve overwegingen om er een radiologisch onderzoek te ondergaan na een verstuiking.

Mede organisator Tony Coussens stak een breekmes in eigen been bij het doorsnijden van een kabel met een flinke wond tot gevolg die moest gehecht worden.

De organisatoren zijn alvast blij met deze editie en kijken nu al uit naar de vierde editie die er komt op 6 en 7 september volgend jaar. “Inschrijven kan al vanaf 1 november 2023.”

Lees meer over