Drie hondjes gedumpt aan de rand van het bos: dierenasiel stelt vast dat steeds meer mensen hun huisdier willen afstaan

Pups
Bij dierenasiel De Zorghoeve in Kortenaken merken ze dat meer en meer mensen hun kat en hond willen afstaan. Maandag moesten ze uitrukken nadat mensen twee pups hadden gevonden aan de rand van een bos aan de Houwaartseberg in Tielt-Winge, later bleek er nog een derde in de buurt rond te dolen.

De verantwoordelijken van het dierenasiel De Zorghoeve in Kortenaken zijn verontwaardigd. “De dieren waren uitgehongerd, jammer genoeg krijgen we de laatste tijd almaar meer aanvragen om dieren op te halen.”

"Maandag kregen we een belletje van mensen die twee honden hadden gevonden in Tielt-Winge. De arme diertjes, blijkbaar komende van Nieuwrode, waren zo uitgehongerd dat ze onmiddellijk de twee bakjes eten verslonden die ze kregen van die mensen. We zijn ze gaan ophalen en toen bleek het om pups te gaan die rond december 2021 geboren werden. De arme diertjes waren zwaar ondervoed en koudweg gedumpt. De volgende dag kregen we een nieuwe melding over een gevonden hond, deze keer aan de andere kant van datzelfde bos. Ook nu ging het om een pup uit hetzelfde nest. Wanneer je beseft dat iemand een volledig nest dumpte, bloedt je hart. De pups verblijven nu bij ons, maar zullen ter adoptie worden aangeboden”, vertellen eigenaars van De Zorghoeve Iris Cornelis en Marc Dekeyser.

Volgens hen zijn er tegenwoordig heel veel verwaarloosde dieren en worden er ook veel afgestaan. “De laatste tijd komen er echt heel veel aanvragen binnen van mensen die hun hond of kat willen afstaan, tot vier à vijf per dag zelfs. We kunnen jammer genoeg niet iedereen helpen. We hebben een dertigtal kennels en die zijn nu al volzet, toch blijven er aanvragen binnenstromen.”

Lees verder onder de foto. 

Pup

Drie pups werden aan hun lot overgelaten. Foto: De Zorghoeve

Coronacrisis zorgt voor dierenleed 

Het koppel vermoedt dat de coronacrisis de oorzaak is van de stijging. “We merken dat het vaak gaat om dieren van een jaar tot anderhalf jaar. Met andere woorden die werden aangekocht tijdens de coronacrisis toen we allemaal in eigen kot zaten. Nu de vakantie eraan komt, wil iedereen terug op reis of blijkt dat het dier zich niet gedraagt zoals ze zouden willen. We snappen dat niet, een kind dat iets kapot maakt, doe je toch ook niet weg? Die voed je op, je steekt er tijd, energie en liefde in. Waarom doe je dat dan niet met je huisdieren? Onlangs was er zelfs iemand die ermee dreigde zijn hond ergens te dumpen of een spuitje te geven indien we het dier niet kwamen halen.”

Benefietweekend ten voordele van de dieren

Omdat al die dieren opvangen best wat geld kost, organiseert De Zorghoeve op vrijdag 29 en zaterdag 30 juli een benefiet met verschillende optredens en veel meer.

Vrijdag staat er een barbecue op het programma en een schlagerfestival met lokale artiesten. Inschrijven is een must, voor de optredens betaal je 12 euro en wanneer je 8 euro extra ophoest kan je ook genieten van de barbecue.

Zaterdag is er een rommelmarkt die om 9 uur start. “Ook dan hebben we een aantal artiesten geboekt, onder andere een speciale act met drie travestieten.”

Om deel te nemen aan de rommelmarkt moet je vooraf inschrijven, dat kan via de website of telefoon. Alle informatie vind je op https://www.de-zorghoeve-vzw.com/.

Lees meer over